*Nettavisen* Nyheter.

Kokebøker gjør deg feit

Foto: shutterstock

En ny amerikansk undersøkelse viser at dagens kokebøker kan gjøre deg overvektig.

03.03.09 14:38

(BIIPMAG): Forskerne ved «Cornell University» mener at amerikanske kokebøker inneholder oppskrifter som kan føre til overvekt.

Kokebøker skyld i overvekt
Mange amerikanere er overvektige og hamburgere og pommes frites får skylden for dette. Forskere ved «Cornell University» har imidlertid funnet ut at «fast food»-restauranter ikke har all skylden, men at også matoppskrifter fører til ekstra kiloer på kroppen.

Store porsjoner
XXL-menyer, gigantiske iskremer og tonnevis med brus tilbys hos de ulike «fast food»-restaurantene: Det har aldri vært en hemmelighet at spising utenfor huset kan gjøre folk overvektige. Nå viser det seg at hjemmespising kan føre til akkurat det samme hvis man følger matoppskrifter til punkt og prikke. Det viser seg nemlig at trenden med å tilberede store porsjoner også har blitt fulgt i kokebøkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

77 flere kalorier
En undersøkelse som er gjennomført viser at matoppskriftenes kaloriinnhold per porsjon har steget med 40 prosent i løpet av de siste tiårene. Dette tilsvarer 77 kalorier ekstra på tallerkenen.

Den klassiske kokeboken «Joy of Cooking» ble for første gang utgitt i 1930-årene. Den dag i dag inneholder boken fortsatt gamle oppskrifter fra den tiden. Likevel er det gjort endringer: Oppskriften på tilberedelse av kyllinggryte har forandret seg drastisk. I 1936 ble det beregnet 228 kalorier per porsjon, mens i dag har det steget til 576 kalorier.

Steget over lang tid
Amerikanere flest legger på seg mest kaloriene når de spiser ute eller tar med seg mat hjem. Men undersøkelsen viser likevel at siden menneskene har blitt mer vant til større porsjoner har kokebøkenes kaloriinnhold steget gradvis over flere år.

Kilde:(welt.de)

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.