Gå til sidens hovedinnhold

«Kokkejævel» om opp- og nedturer: - På tunge dager angrer jeg

Når du kler deg naken, er det alltid noen der ute som ønsker å bruke det mot deg og latterliggjøre deg.

Se det åpenhjertige videointervjuet med «kokkejævel» Asbjørn Sandøy her:

ALTA (Nettavisen): - Jeg vil anbefale «Ole Baggis Hætta de Luxe».

Det er selveste «kokkejævel» Asbjørn Sandøy som står bak disken til «Hoftepluss», med de lekreste delikatesser, i uante kombinasjoner som lystig kan få legge seg på hoften.

Og vi blir ikke skuffet; saftig og smaksrik - midt i kjøpesenteret «Amfi» i Alta sentrum.

Les også: Alta ble kåret til Norges styggeste by – hva skjedde?

- Du er super-blogger, hvordan er det å ha fått den statusen?

- Jeg lever et helt vanlig liv her oppe i Alta, så det merker jeg veldig lite til. Jeg går på jobb hver dag, så det affiserer meg i liten grad, sier «kokkejævel» Asbjørn Sandøy til Nettavisen i video-intervjuet over.

Alta er annerledes-kommunen i Nord-Norge med et blomstrende folketall, et blomstrende næringsliv og stor entusiasme for sammenslåingen av Troms og Finnmark. Nettavisen har besøkt byen for å finne ut hva som skiller dem fra resten av landsdelen.

- Jeg kan være en mot-tyngde, bokstavelig talt

Det har skjedd mye for Sandøy, som med et brak slo knock-out på rosa-bloggerne for et par år siden.

- Hva er det viktigste for deg med den påvirkningsmuligheten du har som blogger?

- Da jeg begynte å blogge, var det for å være en motvekt til alt det andre. Men nå er det for å vise at «tett mann, 43 1/2 år» kan lykkes i en bransje preget av unge jenter og kroppsfokus.

- Jeg tror jeg kan være en mot-tyngde til det, bokstavelig talt.

«1.895.205 forskjellige mennesker, IP-adresser i alle fall (36 prosent av hele føkkings Norges befolkning!) har lest ikke mindre enn over 13 millioner av mine bloggposter, mine ord, det siste året,» oppsummerte han i april i år.

«Askeladden-historie»

- Det skal noe til å trenge gjennom. Hva tror du selv er suksessen?

- Nå nærmer vi oss to år som blogger. I begynnelsen var det litt «Askeladden-historien»; et ukjent blad som fosset rett inn på 1. plassen til blogg.no – og så ble jeg der.

- Jeg er dønn ærlig: «Asbjørn 43 ½»

- Jeg tror rett og slett at jeg er dønn ærlig. Det er ikke bare noe jeg sier, jeg er dønn ærlig. Jeg skriver om det livet vi alle lever. Jeg prøver ikke å være noe annet, jeg er bare «Asbjørn 43 ½».

Han forteller videre at han skriver om de opp- og nedturer alle har, «det ekte livet» som 99,5 prosent av alle lever.

- Jeg tør å stå for det, jeg tør å fortelle om mine svakheter. Det tror jeg også spiller inn, at det kommer en mann som tør å snakke om følelser, ikke bare når han skal selge en bok eller en plate, men hele året.

Les også: Sp-topp i Alta: - Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

- I dag er det to år siden sønnen min døde

- Sånn som i dag: Akkurat i dag er det to år siden sønnen min døde. Det forteller jeg om, og i dag fokuserer jeg på den sønnen min som lever. For to dager siden ble han åtte måneder, så i dag fokuserer jeg på det.

- Folk har fulgt meg fra den dypeste sorg til de høyeste topper.

- To år siden sønnen din døde. Hvordan er det?

- Som jeg skrev på bloggen i dag, velger jeg å fokusere på han som er i live. Jeg har vært så redd for at det samme skal skje med ham, men nå er han blitt åtte måneder og i stedet for å dyrke sorgen, det trenger man å gjøre i begynnelsen, dyrker vi han nye, det positive, livet. Sånn er det. I dag.

- Hvilke reaksjoner får du på åpenheten din?

- Det varierer, men nå er jo folk blitt vant til meg. I begynnelsen var det uvant at folk var ærlig på en sånn måte som jeg er. Jeg får masse reaksjoner, det er så mange som bryr seg. Sånn som i dag. Og i morgen har datteren min bursdag. Det var jo litt spesielt for to år siden, at broren døde dagen før hennes bursdag. Det var forferdelig! Men i morgen er det hennes dag. Hva var det du spurte om igjen?

Høy pris for åpenheten

Asbjørn står knapt i ro og gestikulerer bredt:

- Folk elsker ærlige mennesker, tror jeg.

- Hva koster det å være så ærlig og åpen som du er?

- Kjempemasse! Jeg er en berg-og-dal-bane. Når jeg har det godt, gjør det meg ingenting, men på tunge dager angrer jeg litt på at jeg har kledd meg så naken som jeg faktisk har gjort.

- Alltid noen der ute som vil latterliggjøre deg

- Det blir brukt mot deg. Når du kler deg naken, er det alltid noen der ute som ønsker å bruke det mot deg og latterliggjøre deg og sånn … Og når du da ligger nede, jeg er litt plaget med «bølgatt humør», hva kalles det? Litt sånn «Manisk depressiv light», er det ikke det det kalles? Da kan det være tungt å være så åpen som jeg er.

Sandøy tenker seg litt om:

- Samtidig er det en støtte også, for jeg tør å fortelle at «akkurat nu har jeg det ikke bra, akkurat nu har jeg det helt forferdelig, jeg håper det går over …» Du ser jo ofte i media at folk kommer i ettertid, når de skal selge en bok el.l., og forteller at de har slitt med selvmordstanker, men har kommet over det. Men sånn er det ikke, dette er jo noe man sliter med i årevis, du kommer ikke over det … Du må leve med det, og det får folk et innblikk i, i min blogg.

- Livet er jo dødskjedelig

«Kokkejævel» er bitt vant til at det går opp og ned:

- Jeg har det kjempebra en stund, og så ramler jeg ned igjen … Så kommer jeg meg opp igjen. Og så er det mye likt, for livet er jo dødskjedelig, ler han.

Og min blogg er jo dødskjedelig, det er jo et vanlig liv som rusler og går – med gjentakelser og …

- Har du noe sted du kan «gjemme deg» når det er mørkt?

- Ja, hjemme. Selv om vi er veldig åpne, er vi ikke åpne om alt, for eksempel «lillebror». Vi snakker ikke om ham, deler ikke bilder av ham.

- Man kan også gjemme seg i problemer som omhandler andre, for jeg snakker kun om mitt eget liv. Hvis jeg krangler masse med eks-dama, kan jeg ikke si det til noen, så derfor må jeg krangle masse for å få mitt «private rom», ler kokkejævel.