*Nettavisen* Nyheter.

Kokkvold: - Må kunne kritisere islam uten livsfare

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Danske ble skutt etter islamkritikk

05.02.13 17:04

– Man må kunne kritisere islam og andre religioner uten å sette sitt eget liv i fare, sier Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold. Også danske Lars Hedegaard har all rett til å ytre seg, understreker han.

Hedegaard ble tirsdag skutt på rett utenfor sitt hjem i Frederiksberg ved København, men slapp uskadd fra det.

Har møtt Hedegaard
Per Edgar Kokkvold sier til NTB at han har møtt Hedegaard og kjenner til Trykkefrihedsselskabet, som den danske islamkritikeren driver.

– Han er en kontroversiell skikkelse, ikke elsket i islamistiske kretser. Men han har rett til å ytre seg uten å risikere å bli skutt på eller truet på livet, sier Kokkvold, som understreker at det i våre nordiske samfunn er lov å være kritisk innstilt til muslimenes religion.

– Dette er en grunnleggende rettighet, sier Kokkvold.

– Menneskeverdet er hellig, og heldigvis er det slik i våre samfunn at politiet stiller opp og beskytter mennesker som blir truet, tilføyer Presseforbundets generalsekretær.

Han framholder også at en fri presse ikke bare har ytringsfrihet, men også et ytringsansvar, altså et ansvar for at synspunkter kommer på bordet. I denne sammenhengen er det ikke Lars Hedegaards meninger som er viktige, men at han får sette dem fram, forklarer Per Edgar Kokkvold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Bagger

Kulen gikk over hodet
Tirsdag oppsøkte altså en mann Hedegaards privatbolig på Frederiksberg like utenfor København med en pakke han ville levere. Da Hedegaard tok ham imot, trakk mannen fram et skytevåpen.

– En mann skyter på fornærmede, men han treffer ikke, og kulen går over hodet på ham. Da han forsøker å skyte igjen, klikker pistolen. Gjerningsmannen flykter så fra stedet, sier politikommissær Lars-Christian Borg.

Han forteller at Hedegaard var i sjokk etter hendelsen, men understreker at han ikke ble truffet av skuddet.

Gjerningsmannen var mandag ettermiddag fortsatt på frifot, og politiet gjennomsøkte tirsdag ettermiddag Zoologisk Have, som ligger like i nærheten, sier kilder til Jyllands-Posten.

Mannen kan ha hoppet over gjerdet og inn til flodhestene, ifølge dansk TV 2.

– Får krisehjelp
En nabo forteller til Politiken at han møtte Lars Hedegaard i oppgangen like etter skyteepisoden.

– Han fortalte meg at han var blitt skutt, og at kulen gikk like over hodet på ham. Lars virket fattet, men det kommer nok en reaksjon senere. Han er blitt kjørt bort til en form for krisehjelp, sier naboen, som ikke vil stå fram med navn, til avisen.

Trykkefrihedsselskabet, der Hedegaard er leder, bekrefter angrepet på Hedegaard, som selv informerte de andre medlemmene i organisasjonen per epost tirsdag.

– Vi er både sint og rystet over attentatet på Selskabets leder. Men, vi er naturligvis lettet over at forbryteren ikke lyktes med det han hadde fore, sier Trykkefrihedsselskabet i en uttalelse.

Rystede politikere
Statsminister Helle Thorning-Schmidt fordømmer drapsforsøket, som hun beskriver som avskyelig.

– Det gjør det enda verre dersom handlingen er et forsøk på å forhindre Lars Hedegaard i å bruke sin ytringsfrihet, sier Thorning-Schmidt.

Hun understreker samtidig at omstendighetene i saken ennå ikke er kjent.

Pia Kjærsgaard, tidligere leder for innvandringskritiske Dansk Folkeparti, er sjokkert over drapsforsøket.

– Det er rystende. Man kan ikke bli annet enn sjokkert når man hører om slikt, sier hun.

Det lille høyrepartiet Liberal Alliances leder Anders Samuelsen krever at gjerningsmannen må utvises fra Danmark.

– Det danske samfunnet skal ikke være bløthjertet mot gjerningsmannen som har skutt mot Hedegaard, sier han.

– Hvis det er riktig at årsaken er hans islamkritikk, så bør gjerningsmannen kastes på hodet og ræva ut av landet, sier Samuelsen kontant og legger til at han «med fornøyelse vil kaste gjerningsmannen ut personlig».

Krass islamkritiker
Hedegaard er en velkjent islamkritisk debattant i Danmark, og han er også leder for det såkalte Trykkefrihedsselskabet, en omstridt forening. Han har også reist rundt med den svenske bildekunstneren Lars Vilks, som skapte opptøyer da han tegnet profeten Muhammed som en hund.

Under en julefrokost i 2009 sa han blant annet at muslimer voldtar sine egne barn.

– Det hører man hele tiden. Jenter i muslimske familier blir voldtatt av sine onkler, fettere eller fedre, sa Hedegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.