RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kolberg raser mot Lundestad

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og avtroppende sekretær i Nobelinstituttet, Geir Lundestad, under offentliggjøringen av fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Nå er Lundestad i hardt vær for sine uttalelser om Nobelkomiteen.
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og avtroppende sekretær i Nobelinstituttet, Geir Lundestad, under offentliggjøringen av fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Nå er Lundestad i hardt vær for sine uttalelser om Nobelkomiteen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Geir Lundestads uttalelser om Nobelkomiteens sammensetning er uakseptable og sterkt kritikkverdige, mener stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap).

I Aftenposten lørdag slo den avtroppende sekretæren i Nobelkomiteen blant annet fast at tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Komiteens leder Thorbjørn Jagland har vært begge deler.

Lundestad sa også at det må stilles krav til kunnskaper om utenrikspolitikk og engelsk språk for dem som utnevnes.

- I sin posisjon skal han ikke kritisere Stortinget for arbeidet med hvem de utnevner. Stortinget gjør dette etter absolutt beste evne og skjønn. Et konkret bevis på at hans resonnementer ikke er riktige, er at prisen nå har større prestisje enn noen gang. Den har på ingen måte tatt skade av den type mennesker som Stortinget har valgt til å sitte i komiteen, sier Kolberg til Aftenposten.

Kolberg sier det dessuten er det sterkt kritikkverdig at en person som er sekretær for Nobelkomiteen, fire dager før en prisutdeling og rett før komiteen skal velge ny leder, kommer med denne typen uttalelser.

– Lundestad kommer med dunkle henvisninger om den sittende lederen, Thorbjørn Jagland. Det er i strid med all fornuft for en sekretær i en slik komité. Han bør veie sine ord, sier Kolberg.

Verken Thorbjørn Jagland eller de øvrige komitémedlemmene ønsket søndag å kommentere Lundestads uttalelser overfor NTB. Jaglands stabssjef Bjørn Magnus Berge kaller imidlertid utspillet «umusikalsk».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere