Se videointervju: Lars Petter Solås (Frp) angriper Oslo-budsjettet:

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Onsdag legger byrådet i Oslo fram sitt forslag til budsjett for 2022, og der fortsetter det rødgrønne byrådet sin kamp mot bilistene.

- Hovedinntrykket i budsjettet er at de forsterker fiendebildet av bilen og bilistene, samtidig som de trekker bilen fram som den viktigste inntektskilden, sier finanspolitisk talsperson for Oslo Frp, Lars Petter Solås, til Nettavisen.

- Det er en skjevhet som ikke er god, for folk flest har et transportbehov, påpeker Solås.

Les også: MDG lovet priskutt, men det motsatte har skjedd

Lovet 20 prosent kutt

Samtidig kutter ikke byrådet i kollektivprisene neste år, selv om Miljøpartiet de Grønne (MDG) har lovet et priskutt på 20 prosent. Det reagerer Frp kraftig på:

- Hvis man velger bort bilen, må de gi dem en annen mulighet som er god. Når man ser på billettprisene er byrådets ambisjoner skuffende lave, sier Solås.

«Byrådet ønsker ikke å øke billettprisen i 2022, utover ordinær prisjustering og vil ha dialog med Viken fylkeskommune om dette», skriver byrådet i budsjettet.

Les også: P-gebyrene øker - pøser ut på sykkelsatsing

Det vil si at kollektivprisene vil øke neste år.

- Det eneste de skriver er at de bare har et ønske om å ikke øke prisene. De vil ikke gå så langt som å garantere engang at de ikke vil øke prisene, sier han, og legger syrlig til:

- Jeg vet det nærmer seg jul, men hvis du ikke setter av penger til gaver, så hjelper det ikke hvor mye du ønsker deg.

Les også: MDG vil skrote alle motorveier i Oslo: - Umulig å ta seriøst

- Frykter konsekvensene

En prisjustering vil altså si økte kollektivpriser i Oslo i 2022. Hvor mye er foreløpig uklart, men prisene økes i tråd med Ruters lønnskostnader.

- Byrådet gjør veldig lite for kollektivt, og for at folk skal velge grønt. Men de gjør masse for å gjøre hverdagen for de som bare skal bruke bilen verre, hevder han.

En enkeltbillett for en voksen koster i dag 38 kroner, og en månedsbillett 795 kroner. Årskort koster 7950 kroner.

- Jeg frykter konsekvensene for hverdagen til vanlige folk i Oslo. Det blir dyrere for folk å bo i Oslo, og de får mindre tilbake, slår Frp-politikeren fast.

P-prisene økes også

Gebyrene for parkering økes også ytterligere, etter flere år med prisøkning.

I Oslo-budsjettet for 2022 økes prisene med 25 prosent for gateparkering innenfor Ring 3 og i beboerparkeringssoner.

- Det er hårreisende. Her utpeker byrådet bilen som hovedfiende i stedet for å gjøre det lettere for folk flest å ta bussen, sier Solås.