*Nettavisen* Nyheter.

Kolonnekjøring og stengte veier i uværet

På fylkesveiene landet rundt er det også svært mange stengninger søndag morgen, og mange ferjesamband er også berørt. Foto: Scanpix

En rekke fjelloverganger og veistrekninger i både nord og sør er søndag morgen enten stengt eller åpne kun for kolonnekjøring på grunn av uvær.

08.02.15 17:48

I Nordland, Troms og Finnmark er E6 stengt over Saltfjellet, Gratangsfjellet, Sennalandet, Hatter og strekningen Skippagurra-Varangerbotn, melder Statens vegvesen. I Nordland er Skjellesvikskaret på strekningen Skarberget-Narvik stengt på grunn av rasfare. Ferjestrekningen Bognes-Skarberget i samme fylke er stengt på grunn av uværet.

I Nordland er E10 stengt en rekke steder, det samme er E8 mellom Skibotn og Galgojavri. En rekke strekninger på E69 og E75 i Finnmark er også stengt på grunn av værforholdene. Likeså riksvei 73 over Krutfjellet og Graddis og ferjestrekningene Bodø-Moskenes og Bognes-Lødingen i Nordland. I Finnmark fører uværet til at Kvalsund bru i Hammerfest må holde stengt.

Stengte fylkesveier

I Sør-Norge er det kolonnekjøring på E16 over Filefjell, riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og på E134 over Haukelifjell, samt strekningen Hovden-Haukeli på riksvei 9.

Vikafjellet mellom Hordaland og Sogn og Fjordane på riksvei 13 er også stengt. Det samme er Skansentunnelen på strekningen Kroppanskogen-Rotvoll i Sør-Trøndelag.

På fylkesveiene landet rundt er det også svært mange stengninger søndag morgen, og mange ferjesamband er også berørt.

Les også: Tak fløy av butikk

10.000 stømløse
Kraftleverandørene jobbet søndag på spreng med å gi folk langs kysten strømmen tilbake etter ekstremværet Oles herjinger. Klokka 16 var antall strømløse halvert til 10.000 mennesker.

Verst er situasjonen i Nordland, der om lag 8.000 er uten strøm, i hovedsak i Lofoten. Selskapene jobber iherdig for å finne og utbedre feil, men arbeidet er vanskelig på grunn av stengte veier og vanskelig fremkommelighet.

– Lofoten er et værutsatt område med til dels gammelt nett. NVE er ikke fornøyd med forsyningssikkerheten i Lofoten, og vi har derfor gitt konsesjon til flere nettanlegg som skal sikre en mer robust strømforsyning. Strømutfallene i helgen viser hvor viktig det er å investere i nytt og oppgradert nett, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

I Troms er situasjonen i ferd med å normalisere seg, men på Senja er omkring 1.200 personer uten strøm søndag ettermiddag.

I løpet av uværet har omkring 70.000 personer vært uten strøm.

Fjerner sperringene i Bodø sentrum

Uværet hadde tidlig natt til søndag roet seg så mye at politiet valgte å oppheve sperringene i Bodø sentrum. Bodø ble isolert da Tverlandsbrua inn til byen ble stengt lørdag, på grunn av uværet. Det var ingen omkjøringsmuligheter og det var stans i all flytrafikk.

Les også: Bodø er isolert

Også den overbygde gågata Glasshuset ble åpnet et lite stykke etter midnatt. Politiet vil imidlertid fortsatt ha vakthold i Sjøgata ved drosjeholdeplassen, opplyser Salten politidistrikt på Twitter.

Foreløpig vil det fortsatt være en midlertidig drosjeholdeplass ved nedre torg i byen, opplyser operasjonsleder Espen Fagervoll til Avisa Nordland.

Da ekstremværet Ole feide inn over Nordland og Troms lørdag morgen og formiddag valgte politiet i Bodø å sperre av mange av mange sentrumsgatene med hjelp fra Sivilforsvaret. Det knyttet seg svært høy risiko til å bevege seg utendørs mens Ole feide over byen, opplyste operasjonsleder Elisabeth Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.