Gå til sidens hovedinnhold

Kom høna før egget?

Britiske forskere mener du har funnet svaret.

Filosofer, både de hverdagslige og de litt mindre hverdagslige, har i mange hundre år fundert på ett av de virkelige store spørsmålene:

«Hva kom først? Høna eller egget?»

Norske forskere besvarte spørsmålet i fjor ved å påpeke at egget måtte ha kommet først.

- Det var uten tvil egget som kom først. Egget er noe svært grunnleggende. Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, som er krypdyr, og alle krypdyr legger stort sett egg; alt fra dinosaurer, krokodiller, alligatorer til skilpadder sa Mette Elstrup Steeman, post.doc. i evolusjonær biologi ved Statens naturhistoriske museum .

Problemet var selvfølgelig at det ikke helt er svar på spørsmålet - for det filosofiske spørsmålet gjelder selvfølgelig: Kom hønas egg fra høna før egget ble til en høne, første gangen?

Som bloggen Little Miss Mental har oppdaget, så har nå forskerne konkludert med at det ikke var egget som kom først.

Datasimulering
Dr Colin Freeman ved Sheffield University har sammen med sine kollegaer brukt en svært kraftig datamaskin til å analysere egg, noe som gjør at forskerne kan konkludere følgende:

- Det har lenge vært sagt at egget kom først, men nå kan vi vitenskapelig bevise at høna kom først.

Hønens eggstokker lager skall
Bakgrunnen er et protein som finnes på egg som kun finnes i hønas eggstokker. Proteinet er bakgrunnen for at man faktisk har egg, eller i hvert fall har et skall rundt eggene.

- Proteinet har blitt identifisert før, men ved å undersøke det nærmere har vi klart å se hvordan dette styrer prosessen.

Proteinet kalles OC-17, og er det som gjør at høna kan legge såpass mange egg som den kan ved at proteinet fastsetter farten eggskallet produseres i.

Ingen høne, ingen egg
Uten noen høne til å lage proteinet, ville man altså ikke hatt noen egg i det hele tatt, og ergo kan forskerne nå fastslå at høna kom først. Til noen andre forskerne beviser det motsatte.

Hva mener du? Kom høna for egget? Egget før høna? Kyllingen før egg og bacon?

Kommentarer til denne saken