Gå til sidens hovedinnhold

«Kom ikke hjem til romkameraten i Oslo etter en runde på byen. Slår av telefonen, så dukker han opp i Ålesund. Idiot.»

Politibetjent snoket i registre og sendte meldinger på iMessage:

Må møte i retten tiltalt for flere titalls brudd på taushetsplikten.

En kvinnelig politibetjent i Oslo politidistrikt har ifølge Spesialenheten for politisaker brutt taushetsplikten 17 ganger i perioden 2016 til første halvdel av 2017.

Ved ett tilfelle, i januar 2016, sendte hun følgende melding til sin daværende samboer, på iMessage, etter at en mann var meldt savnet:

«Lol dinna savna meldinga tok e i mot på krimvakta' 'Han e furure, eller ka faen ska e kalle det.... Kom ikke hjem til romkameraten i oslo effer runde på byen...Slår av tlf, og så dukke kan opp i ålesund. ..Idiot'»

Nettavisen har her gjengitt meldingen slik den ble skrevet, ifølge Spesialenheten.

Les også

Politimann tatt for snoking på kjæresten

Ga informasjon om alvorlig straffesak

Det var også vedlagt et bilde av den savnede mannen, og navnet hans i meldingen hun sendte.

Politibetjenten har også sendt skjermbilder med innhold fra etterretningssystemet til politiet, Indicia. I tillegg har hun sendt bilder av beslag politiet hadde gjort i en sak. I tiltalen heter det blant annet:

«Den 20. juli 2016 sendte hun en iMessage-melding til XX (daværende samboeren, red. anm.) der hun skrev at hun fant snacks på beslagsrommet, og et bilde som viser en beslagspose med våpen tilhørende YY og hans personnunmer.»

Hun har også, ifølge Spesialenheten, flere ganger sendt informasjon, bilder og personopplysninger i saker som var kommet inn til politiet.

Ved ett tilfelle sendte hun konkret informasjon om en pågående alvorlig straffesak.

Les også

Politiet vil sparke snokedømt ansatt

«Den 5. september 2016 sendte hun en iMessage-melding til XX med bilde av e-post fra politiet knyttet til ran av en bingo. Det fremgår av e-posten at navngitt siktets DNA er funnet på fornærmedes genser og alarmknapp», heter det i tiltalen.

- Bakgrunnen for saken er en anmeldelse fra Oslo politidistrikt til Spesialenheten med mistanke om brudd på taushetsplikt. Tiltalen gjelder blant annet brudd på taushetsplikt og søk uten tjenestemessig behov i politiets registre, skriver nestleder i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe i en mail til Nettavisen.

- Tilgang til opplysninger i politiets registre er gitt tjenestepersoner for å kunne utføre politioppdraget. Det er alvorlig når tilgangen til opplysninger misbrukes og taushetsbelagte opplysninger fra politiets registre gis til uvedkommende. Saken skal behandles i retten, og Spesialenheten kan ikke kommentere forhold som vil bli belyst under bevisførselen.

Den tiltaltes forsvarer har ikke kommentarer til saken på nåværende tidspunkt.

- Jeg har ikke hatt anledning til å snakke med min klient etter mottak av tiltalen. Jeg har derfor ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier politibetjentens forsvarer Eva-Marie Stryker til Nettavisen.

Det er dermed usikkert hvordan tiltalte stiller seg til anklagene. Politibetjenten vet at saken blir omtalt i Nettavisen.

Sendte melding om utroskap

I oktober 2016 skal hun ha sendt melding på iMessage og gitt daværende samboer informasjon om en navngitt person, og at han lå i koma etter brann i en leilighet.

I mars og mai 2017 brøt hun også taushetsplikten, og i tiltalen heter det:

«Den24. mars2077 sendte hun en iMessage-melding til XX med opplysninger om at NN forsøkt å kjøre ned en tjenesteperson.»

«Den 30. mai 2017 sendte hun en iMessage-melding til XX med informasjon om at hun i Politioperativt system har fatt opplysninger om at en person blant annet er suicidal og at han hadde vært utro.»

I tillegg til bruddene på taushetsplikten, er kvinnen tiltalt for grove brudd i sin tjenesteplikt.

Hun skal blant annet ved en rekke anledninger har søkt opp en konkret person og åpnet saksdokumenter. Personen hun søkte opp var en mann som hennes daværende samboer hadde anmeldt.

Ifølge tiltalen skal kvinnen har gjort over 60 søk på mannen i perioden 8. september 2016 til 5. november 2017. Mannen er tidligere dømt for kriminalitet, og ble i 2016 dømt for smugling av et større parti med narkotika.

Hun skal også på fritiden ha brukt en håndholdt polititerminal, tilhørende politiet, sammen med sin daværende samboer. Han skal også ha brukt denne uten at politikvinnen var til stede.

Øvre strafferamme er tre års fengsel. Hun risikerer også å miste jobben i politiet.

Nettavisen får opplyst at kvinnen fremdeles er ansatt som politibetjent i Oslo politidistrikt. Men det er usikkert om hun er i aktiv tjeneste.

Kommentarer til denne saken