– Ukrainas rettmessige plass er i Nato, sa Storbritannias statsminister, Rishi Sunak, i forrige uke.

De samme ordene har blitt brukt gjentatte ganger av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Og Ukraina har allerede sendt inn sin medlemssøknad, noe som var et hett tema på det uformelle Nato-møtet i Oslo sist uke.

I juli er det duket for Nato-toppmøte i Vilnius. Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Karsten Friis, uttalte tidligere denne uken at det der vil kreves at Nato enes om et form for svar på Ukrainas søknad.

– Ukraina ønsker jo å få dette så fort som mulig. Men det er jo en viss forsiktighet i Nato. Det er vanskelig å ta inn et land i krig, og man vil heller ikke love noe man ikke kan holde. Hvor tydelig politisk signal om et fremtidig medlemskap er det behov for? Hvor mye kan man love mens krigen raser? spurte han og fortsatte:

– Dette er vanskelige avveininger, og de må finne både de rette ordene og balansen mellom ikke å love for lite eller for mye, sa Friis til NTB.

Les også: Kreml: Putin-tale sendt på russisk radio var falsk

Mot ukrainsk Nato-medlemskap

En som tar til motmæle, og mener at å innlemme Ukraina i Nato nå ville vært dumt, er Nigel Farage, som i sin tid ledet Brexit-partiet i Storbritannia.

– Rishi Sunak presser hardt på for at Ukraina skal innlemmes i Nato. Hvorfor føre oss nærmere en tredje verdenskrig? Det er fullstendig galskap, skriver han på Twitter.

Karsten Friis påpeker at Farages utspill er basert på et premiss, som han mener ikke stemmer overens med den faktiske realiteten.

– Det vil jo ikke skje mens krigen er i gang. Det skjer bare ikke. Det man diskuterte i Oslo var å hjelpe dem til å bli klar for Nato-medlemskap, men ingen slipper dem inn nå, sier Friis til Nettavisen.

– Ville det å innlemme Ukraina i Nato økt sjansen for en verdenskrig?

– Nei, det gjør jo ikke det, man er jo medlem for å avskrekke. Han snakker om å innlemme dem i morgen, mens krigen raser. Men Nato gjør jo sitt ytterste for å unngå direkte konflikt med Russland, sier han.

Les også: Wagner-leder med stikk til Russland: – Hvis dere ikke kan håndtere det, gjør vi det for dere

– Ingen fred uten sikkerhetsgaranti

Nupi-forskeren sier at Nato har ønsket Ukraina velkommen siden 2008. Dette fordi et viktig moment i Natos traktater er at land står fritt til å bli med hvis de ønsker det og medlemskapet godkjennes av medlemslandene.

– Det blir ikke fred i Ukraina uten en form for sikkerhetsgaranti, altså er et Natomedlemskap eller noe lignende en nødvendighet for fred. Hvis krigen skulle tatt slutt i dag, tenker man at Russland ville angrepet på nytt om noen år, sier han.

Les også: Henry Kissinger (100): – Vi kan utslette oss selv