Selv om Danby Choi er homofil og hadde sett frem til å feire Pride denne helgen, har han som Subjekts sjefredaktør kommet med kritikk av Pride-bevegelsen. Choi har blant annet skrevet at folkebevegelsen er intolerant overfor meningsmotstandere, blant andre Oslo-lærer Anders Noreng. Læreren fikk mye negativ oppmerksomhet da han rettet kritikk mot Pride i starten av juni, men høstet også støtte fra Choi på lederplass i Subjekt:

– Det må være mulig å rette kritikk mot et slikt undervisningsopplegg for barn, der vitenskapen mildt sagt er omstridt, uten å skulle beskyldes for dehumanisering og å «slette levde liv», skrev Choi på lederplass i Subjekt 9. juni, der han siktet til deler av tilsvaret fra lederen i Fri, Inge Alexander Gjestvang, i NRK-saken.

Les også

Lørdag morgen var jeg to timer på luften med NRK. Siden har det stormet på Twitter

Nå er Choi en av dem som har blitt anklaget for å gjennom sine ytringer ha bidratt til angrepet ved London pub.

– Dere oppfordret ikke til vold men ordene deres har tilrettelagt folk som vil utføre vold. Pga ordene deres har disse menneskene trodd at folk vil tilgi dem når de utfører volden, skrev en anonym Twitter-bruker natt til lørdag, bare minutter etter angrepet.

– En rolig fuck you til alle terfs, Jenny Klinge, Danby Choi, Martin Ellingsen, Anders Noreng, Jon Kvalbein. Alle jævler skal med her med NAVN. Dette er de jeg kom på nå, skriver vedkommende.

Mer om dette lengre ned i saken.

Homofil, men Pride-kritisk

På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor Choi er kritisk til Pride, når han er homofil selv, svarer han:

– Jeg er først og fremst redaktør i Subjekt. Som kulturavis forholder vi oss kritisk til alle mulige folkebevegelser og tendenser, sier Choi.

– Kritikk er viktig for at samfunnet skal utvikle seg. Også Pride, som er en av Vestens største folkebevegelser, behøver kritikk for å utvikle seg, legger han til.

– Subjekt har i flere omganger vært kritisk til Pride. Jeg mener at de eneste som tar feil i debatten om Pride, er de som later som om den er enkel, sier Choi, og utdyper:

– Pride handler ikke bare om at de homofile skal ha like rettigheter som alle andre. Det handler om transseksualitet, som er et etisk minefelt, det handler om polygami, det handler om altruistisk surrogati og ganske mange vanskelige, kontroversielle temaer. Det er rettighetskamper i krysspress internt i Pride-bevegelsen, sier Choi til Nettavisen.

– Krysspress, hva sikter du til da?

– Enkelte feminister mener for eksempel at transbevegelsen står i veien for kvinnekampen. I garderobedebatten har skeive svært ulike ståsteder. Transkvinner i idretten er et annet eksempel, eller lesbiske og homofile når det gjelder noen debatter om surrogati. Man må heller ikke glemme at homofile er minst like ulike hverandre som heterofile, og at derfor vil det oppstå gnisninger rundt foreninger som Fri, som på en måte forsøker å representere oss alle, utdyper Choi.

Kritikk etter NRK-sending

Lørdag formiddag var sjefsredaktøren to timer på luften med NRK, der han kommenterte masseskytingen i Oslo.

– Siden har det stormet på Twitter. Ikke fordi at jeg sa noe som provoserte, men fordi at jeg, som har kritisert Pride tidligere, nå skulle kommentere det som ser ut som et voldelig angrep på det Pride står for, skriver Choi i et innlegg på sin Facebook-profil lørdag ettermiddag.

På Twitter denne helgen har brukere skrevet at Choi gjennom sin Pride-kritikk har «hjulpet til med å fremme tankegodset bak angrepet», og at Subjekt driver med «oppsnøring av hat mot LHBT». En rekke av innleggene har fått mange liker-klikk.

På Chois eget Facebook-innlegg har en bruker kommentert at det på «ingen måte er utenkelig at den siste tidens negative medieoppslag - der Subjekt har vært en drivende bidragsyter - rettet mot Pride, FRI og skeives rettighetskamp i alminnelighet, kan ha fungert triggende for det vi så i går».

På spørsmål fra Nettavisen om Choi selv tror Subjekts artikler på et vis kan ha bidratt til angrepet lørdag, svarer redaktøren:

– Vi har mange nye lesere, så det kan godt hende siktede har vært innom, men saklig: Subjekt er opptatt av å fremme et mangfold og ulike perspektiver, men religiøst, islamsk fundamentalisme har vi faktisk aldri publisert enda, sier Choi til Nettavisen.

– Men på generell basis, tror du det finnes ytringer eller kritikk av Pride og homofile som kan ha bidratt til dette angrepet?

Jeg tror absolutt at det er mulig å påvirke hverandre. Jeg tror også at fundamentale, religiøse miljøer kan bidra til å hause opp et hat og en stemning mot noen, men man skal være svært varsom med å legge den skylden på den frie samfunnsdebatten, sier Choi.

– Det koster å ha ytringsfrihet

– Det er veldig viktig å skille mellom ord og handling. En terrorhandling kan ikke endre vårt forhold til kritikk, debatt og ytringsfrihet. Hvis noen begår en terrorhandling, så er det ene og alene vedkommende som har skylden for det. Så kan man selvfølgelig se på radikaliserende miljøer, og hvilke betydninger disse har, men hvis du leser Subjekt så er det nok svært få som kan anklage oss for å drive med annet enn saklig kritikk og samfunnsdebatt, sier han.

– Noen i kommentarfeltet ba deg om å heve deg over dine Pride-meningsmotstandere lørdag, og at du kunne «spart deg denne forsvarstalen til senere i uken»?

– Jeg kunne selvfølgelig gjort det, men jeg følte ikke at denne kritikken burde stå ubesvart, sier Choi, og sikter til den opphetede Twitter-debatten lørdag:

– Man må kunne holde hodet kaldt, selv i en opphetet situasjon, og ikke legge skylden på feil sted, sier Choi, som sier at han med sitt Facebook-innlegg prøvde å besvare dem som han opplevde tråkket over en grense, når det gjaldt å kommentere hans opptreden på NRK i går.

– Det er også en del av min jobb som kommentator å veilede og mene ting om hvordan man nå bør tenke kritisk, sier Choi, og sikter til at mange nå skylder på hverandre, og diskuterer forholdet mellom ytringer og handlinger.

– Dette blir etterforsket, og ofte omtalt, som et terrorangrep. Historisk sett de siste 10-12 årene i Norge har man eksempler som Manshaus og Breivik. På generell basis: Tror du ytringer over tid kan føre til terrorangrep?

– Ytringer kan såre og gjøre veldig vondt, men vi skal være veldig forsiktige med å legge skylden for handlinger på noen som har ytret, for i samme slengen så vil man selge unna en veldig dyrkjøpt rettighet, nemlig ytringsfriheten. Det koster å ha ytringsfrihet, men det går an å straffe og forebygge terror, uten å selge unna ytringsfriheten.

Støtte

På Facebook-innlegget har Choi fått støtte fra flere profiler:

– Mange er ikke helt saklige i debatten. Jeg beundrer deg Danby Choi, skriver Nettavisen-spaltist Lily Bandehy.

– Tror folk seriøst at gjerningspersonen har lest Subjekt og blitt påvirket av noe han har lest der? Herlighet, skriver Rødt-politiker Eivor Evenrud.

– Stå på Danby! Dette er totalt misforstått kritikk av deg. Du er en viktig stemme. Det er ikke mulig med mangfold uten meningsmangfold. Eller et liberalt samfunn uten toleranse, skriver Nordlys sin politiske redaktør, Skjalg Fjellheim.

– Ikke la deg avspore av usaklig kritikk. Du har blitt en viktig stemme og de fleste forstår forskjellen på vold og ytringer! skriver Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Selv om han har kritisert Pride-bevegelsen, ble helgens markering viktig for Choi personlig, forteller han:

– Pride ble enda viktigere denne helgen, og mine tanker har gått til de etterlatte, skadde og pårørende. Dette har også vært tid til å reflektere rundt hvordan vi som samfunn kan bevege oss videre fra noe så mørkt, avslutter Choi.