Gå til sidens hovedinnhold

Kom til landet som flyktninger, åpner legepraksis på Mortensrud

Mandag åpnet Mortensrud Medisinske Senter. Bak ligger en historie om blod, svette og tårer.

MORTENSRUD/EKEBERG: Dr. Praba Arulanandam (33), nå bosatt på Ekeberg, ble født i Honningsvåg av tamilske foreldre som hadde flyktet fra borgerkrigen i Sri Lanka.

LES OGSÅ: Denne skolen er det tøffest å komme inn på

Dr. Anna Pham (33) var bare ti måneder da hun og familien rømte fra Vietnam som båtflyktninger. De først elleve årene av livet bodde hun i en flyktningleir i Hong Kong før familien fikk opphold i Norge.

Mandag åpnet de to unge legene egen praksis. Mortensrud Medisinske Senter er drømmen som gikk i oppfyllelse.

Hver sin historie

Anna Pham forteller at det er et under at hun ikke mistet vettet i løpet av årene i flyktningleir.

– Det var som et fengsel, det var ingenting å gjøre der. Piggtråd omga leiren. Det var ikke alltid nok mat, sier hun.

Da Anna som elleveåring kom til Bergen og fikk begynne på skolen var det med en dyp følelse av takknemlighet. Fritidsaktiviteter var det ikke snakk om. Hun begynte i 6. klasse og måtte lære seg alt.

Prabas liv startet i Honningsvåg på 70-tallet. Etter å ha flyktet fra Sri Lanka fikk begge foreldre jobb i fiskerinæringen i Honningsvåg. Praba måtte tåle å skille seg ut.

– Bortsett fra en indisk familie, var vi de eneste innvandrerne. Jeg følte meg norsk, inntil noen sa «du kan snakke så bra norsk du vil, du blir aldri helt norsk.» Men det er ingenting mot hva jeg har fått av Norge. Jeg er så takknemlig, sier legen.

LES OGSÅ: Slik blir den nye Ekebergparken

Målrettet blodslit

Dr. Praba og dr. Anna traff hverandre på universitetet.

– Vi jobbet steinhardt og hadde liknende historier, så det var lett å finne hverandre, sier Praba.

Med gode referanser fikk de flere jobber og tok doble skift. Slik fikk legene raskt mye erfaring, og de fikk lagt seg opp penger.

Det gjorde det mulig å åpne Mortensrud Medisinske Senter. Målrettet, hardt arbeid og et ønske om å yte noe tilbake til det norske samfunnet.

– Her skal ingen bli avvist, målet er å hjelpe alle som tar kontakt med oss i løpet av en dag, sier legekollegene og smiler. Det har ikke blitt noen ferie i sommer heller. Praba sier at det er en merkelig følelse å plutselig sitte med egen praksis etter alle årene med hardt arbeid.

– Men det føles bra, det er godt å kunne hjelpe.

LES OGSÅ:

Så mye har din bolig falt i pris

12-åring åpner Kammermusikkfestivalen

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud