Komikeren Trevor Noah: - Trump er den første presidenten som faktisk leverer på løftene

- Hat eller elsk ham, men Donald Trump gjør de tingene han sa han skulle gjøre.

21.05.19 18:57

- Ironisk nok er president Donald Trump den første presidenten som leverer på løftene.

Det sier programlederen og komikeren Trevor Noah i et intervju på «Jimmy Kimmel Live».

- Ironisk nok er det morsomt å se at Donald Trump ble den første presidentkandidaten som faktisk leverer. Hat eller elsk ham, men han gjør de tingene han sa han skulle gjøre, sier Trevor Noah, som leder det populære programmet «The Daily Show», ifølge New York Post.

- I begynnelsen sa alle at «han kommer ikke til å bygge en mur, han kommer ikke til å innføre forbud mot muslimer, mens Trump på sin side er: «Nei, det er nettopp det det betyr». Alt dette har gitt oss mening, sier Noah, som er en kjent kritiker av Donald Trump.

92 kilometer mur til en milliard dollar

Trump gikk som kjent til valg på løftet om å bygge en mur mot Mexico, og han truet tidligere i år med å stenge grensen dersom ikke mexicanerne stanset strømmen av migranter mot USA.

Da Kongressen ikke ville finansiere muren, erklærte han at situasjonen ved grensen var en nasjonal krise, noe han har fått kritikk for fra flere hold.

Det amerikanske forsvarsdepartementet (Pentagon) godkjente i mars en bevilgning på én milliard dollar til bygging av Trumps mur langs grensen mot Mexico.

Bildet er tatt ved Mexicali-Calexico-grensen i begynnelsen av mars 2019 og viser kvinnelige immigraner som venter på å komme inn i USA og bli gjenforent med barna sine, etter at de ble separert fra barna da de krysset grensen ulovlig i fjor. Foto: REUTERS/Cristian Torres

Sikkerhetsdepartementet DHS har bedt Pentagon bygge et 92 kilometer langt og fem og en halv meter høyt gjerde, i tillegg til å bygge og utbedre veier og sette opp lys.

Oppdraget inngår i krisetilstanden presidenten erklærte tidligere i år og som gir ham utvidede fullmakter. En av disse er nettopp at han kan flytte penger fra Pentagons forsvarsbudsjett.

Ny innvandringsreform

I forrige uke la Trump også frem en ny innvandringsreform som innebærer en styrking av grensesikkerheten og en overhaling av systemet med grønne kort som gir innvandrere permanent opphold.

I den nye planen prioriteres innvandrere med faglige kvalifikasjoner, mens det i dag først og fremst er familie og pårørende til innvandrere som alt er i USA, som prioriteres.

Slik situasjonen er i dag, går 66 prosent av de grønne kortene til folk med familie i USA og 12 prosent til folk med faglige kvalifikasjoner. I det nye systemet blir tallene omvendt og 57 prosent av de grønne kortene skal gå til kvalifiserte søkere.

Planen innebærer også en ny mur langs enkelte strekninger og tiltak for å kontrollere samtlige biler som krysser grensa.

Reuters meldte i mars i år at Mexico hadde returnert så mange som 15.000 migranter de siste 30 dagene.

16 år gammel gutt døde

Mandag døde en 16 år gammel gutt fra Guatemala i amerikansk varetekt på Weslaco Station i Rio Grande-dalen. Han ble dermed det femte immigrantbarnet som har omkommet i amerikansk varetekt siden desember, melder U.S. Customs and Border Protection. Det er uklart hva gutten døde av.

Nesten 76.000 migranter krysset grensen til USA i februar i år, og i mars økte dette tallet til 103.000, ifølge CNN.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.