RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Komisk portrett av Solstad

Sist oppdatert:
Dag Solstad er snart filmaktuell med «Gymnaslærer Pedersen». TV 2 sender en dokumentar om mannen som visstnok skal ha ledd av det hele.

-Han satt og humret i stolen over seg selv. Han synes jo selv at han er litt rar, sier litteraturviter og filmskaper Marthe Stokvik til Dagsavisen. Hun forteller at Solstad er en dypt alvorlig mann «og tøyser ikke».

NRK takket nei

Stokvik har fulgt forfatteren i to år, i hans hjem i Oslo, barndomsbyen Sandefjord og i Berlin der han jobber i lengre perioder. Solstad er mediesky som få, så dokumentaren er rimelig unik i sin form. Likevel valgte NRK å takke nei til dokumentaren.

Dermed ble TV 2 andrevalget, som var rask med å svare ja. Portrettet «Mann uten fortid» sendes på TV 2 20. februar - samme uken som premieren på filmen «Gymnaslærer Pedersen» som er basert på romanen «Gymnaslærer Pedersen og beretningen om den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land».

Forelsket Joner og Torp

I hovedrollen spiller Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner, og handlingen er hentet fra Solstads ti år i AKP-ML. Egentlig skulle filmen presenteres ved filmfestivalen i Berlin, men den ble ikke ferdig. Ane Dahl Torp var derimot på plass tirsdag, og snakket om sin rolle som kjæresten til Joner.

- Jeg er veldig glad i den filmen. Jeg har en fantastisk, drivende rolle i den. Det er sjelden at en kvinnerolle driver handlingen på den måten på film. Samtidig får jeg nesten kjærlighetssorg hver gang jeg leser boken og manuset, sa hun til Side2s utsendte.

Ny roman

Solstad selv tror ikke han kommer til å se filmen, idet han arbeider med å bli ferdig med neste roman som utkommer på forlaget Oktober til høsten.

Ønsket til Nobel

Da Solstad utga «T. Singer» i 1999, var dete flere anmeldere i Norge og Sverige som mente han burde være kandidat til Nobels litteraturpris. Ved å ignorere standardformene for romanskriving, har Solstad lyktes i å gi sine lesere et innblikk i hva som har preget og formet det moderne Norge, og nordmenns mentalitetsutvikling.

I dokumentaren serverer forfatteren sine tanker om hva som preger det moderne Norge i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere