*Nettavisen* Nyheter.

Komisk togreise

På klassisk maner har svenskene laget en fornøyelig krimhistorie. En togtur til Berlin kan være veldig spennende.

Falske spor (Skenbart) – Sverige 2003. Regi: Peter Dalle. Med: Gösta Ekman, Robert Gustafsson, Gustaf Hammarsten, Magnus Roosmann, Anna Björk og Kristina Törnqvist.

Aldersgrense: 11 år.

Regissør Peter Dalle har laget en film om tog. Nesten hele den komiske thrilleren foregår på en togstrekning fra Stockholm til Berlin etter krigens slutt i 1945.

Filmens sentrale aktør, litteraturkritikeren Gunnar (Gustaf Hammarsten), vil til Berlin for å være med på gjenoppbyggingen av Europa. Han har et godt hjerte og vil gjerne hjelpe alle rundt seg. Allikevel blir det mest rot når Gunnar involverer seg. Hovedpersonens fortvilte ansiktsuttrykk følger oss filmen igjennom.

Det er et bredt persongalleri som får et ofte brutalt møte med den godhjerta svensken. Verst går det ut over soldaten som spilles av Robert Gustafsson. Hver gang han møter Gunnar kommer han ut for den ene ulykken verre enn den andre.

Andre som får gjennomgå er en gjeng skrøpelige flyktninger fra Ungarn. De eskorteres av to nonner som helst skulle vært foruten Gunnars hjelp. Konduktøren, spilt av regissøren selv, har også problemer med å forholde seg til all hjelpen og alle ulykkene som Gunnar steller i stand.

På toget finner vi også en lege, som gjennom sin elskerinne gjerne vil ta livet av sin kone. Med litt ufrivillig hjelp fra både den ene og den andre må planene hele tiden forandres.

Det er i hele tatt et sammensurium av situasjoner som gjør denne filmen i sorthvitt til en fornøyelig opplevelse. Persongalleriet er besatt av et svensk stjernelag, som på hver sin måte gjør kriminalfortellingen til en fornøyelse.

Historien er kanskje ikke av det mest overraskende slaget, men filmen er utført rent stilmessig på en fortreffelig måte. Det tette og intime miljøet som oppstår på toget utnyttes til fulle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.