RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Aksjer er for folk flest

Sist oppdatert:
I Aftenposten i dag brukes bråket rundt PGS-aksjen til å konkludere med at privatpersoner bør ligge unna aksjer. Det blir som å slå fast at buss er bedre enn bil fordi man har prøvekjørt en rusten Lada fra 60-tallet
Les også:
- Aksjer er ikke for folk flest
Dyre norske aksjefond
Kommentar: Investerer med bind for øynene
Ser på børsregler etter PGS-uro

I Aftenposten i dag fokuseres det på bråket rundt refinansieringen av PGS, hvor uoppmerksomme småinvestorer tapte stort på at de hverken tegnet seg eller solgte aksjene sine.

- Privatpersoner har ingenting i aksjemarkedet å gjøre. Det er en ekstremt krevende jobb, der man må følge med nøye, sier meglerveteranen Jan Petter Sissener, som leder aksjevirksomheten i tungvektermeglerhuset Alfred Berg.

Siden privatpersoner primært handler gjennom billige nettmeglere, mens Sissener lever av tunge, institusjonelle kunder, er det kanskje ikke så rart at Sissener mener privatpersoner heller bør spare gjennom institusjoene enn å gjøre jobben selv...

Nå er det ikke noe galt i å spare i aksjefond, eller i bank, bolig eller en rekke andre ting.

Men det er alt for enkelt å si at privatpersoner bør holde seg unna aksjer.

For det første er det blitt billigere og enklere enn noen sinne for privatpersoner å kjøpe aksjer, på grunn av nettmeglere. Inntil for få år siden måtte man ringe en av Sisseners kolleger, og betale tre til fire ganger dagens kurtasje for å bli behandlet som en tyggegummi under skoen.

For det andre gir aksjer historisk sett en bedre langsiktig avkastning enn for eksempel banksparing, og det bør også privatpersoner nyte godt av.

Sammenlignet med et aksjefond, sparer man også betydelig beløp over tid ved å gjøre investeringene selv. iMarkedet skriver i dag at norske aksjefond er dyrere enn i andre land ( Dyre norske aksjefond ). Hvert år tar de nesten halvannen prosent av sparebeløpet ditt for jobben, i tillegg til gebyrer når du kjøper og selger. Hvis du synes det høres lite ut, så sett deg ned og finn ut hva det blir fra nå og frem til pensjonsalderen.

Et viktig poeng er også at man her bruker et helt ekstremt eksempel - PGS - for å trekke en generell konklusjon. Og det er et problem at nordmenn i alt for stor grad kaster seg over super-risikable og vanskelig forståelige aksjer, når de skal dyppe tåen i aksjemarkedet.

PGS har vaklet på randen av konkurs i lang tid, og vært gjennom en ekstremt vanskelig refinanisering. Lignende situasjoner har man også hatt i aksjer som Pan Fish og nå sist i offshoreselskpaet Crystal Production.

Her er det lett å være enig med Sissener: Dette er ingenting for vanlige sparere.

Men dette blir som å si at det er best å kjøre buss fordi man har prøvekjørt en Lada fra 60-tallet. Kjøper du en håndfull aksjer av typen Orkla, Statoil, Hydro, Telenor eller DnB - eller gjerne tilsvarende tungvektere utenlands, så blir det mer som å kjøre en moderne og problemfri Toyota.

På toppen av det hele, skal man ikke underslå at mange privatpersoner synes det er både morsomt og lærerikt å investere en del av sparepengene i aksjer.

Og det bør de få fortsette med.

God helg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere