RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Børsene skjelver

Sist oppdatert:
Børsene har falt kraftig det siste døgnet, og nervene er på høykant igjen, etter en periode med lyse utsikter. Her får du forklaringen på aksjefallet
I går falt børsen generelt med 1,5 prosent i USA, og frykten økte på i Japan i dag, der Nikkei 225-indeksen falt hele 5,1 prosent.

Så langt i dag er europeiske børser ned rundt halvannen prosent, jevnt over, mens Oslo Børs er ned en drøy prosent.

Foreløpig indikerer også futurehandel i USA et nytt fall på rundt 1 prosent i dag, selv om dette er svært usikkert, så lenge før børsstart i USA.

Det er tre stikkord for børsfallet det siste døgnet: Farmasi, dollar og gevinstsikring.

Farmasi

Flere farmasiselskaper kom med tall i går, og disse var jevnt over skuffende. Farmasisektoren er blant de tyngste internasjonalt, ikke minst i USA. Samtidig er disse selskapene jevnt over friskt verdsatt, i påvente av fremtidig vekst, ettersom Vestens befolkning blir stadig gråere i håret.

Verst var nok meldingen i går fra Merck, som skal si opp over 4000 ansatte. Aksjen falt 7 prosent.

Men også verdens største farmasiselskap, Pfizer, skuffet. Her var tredje kvartal OK, men selskapet nedjusterte utsiktene for fjerde kvartal.

Også i rapportene fra Amgen, GlaxoSmithKline og Schering-Plough fant investorene ting å være misfornøyd med, og sektoren falt kraftig i USA.

Gevinstsikring

I tillegg er det klart at aksjemarkedene hittil i år er kjørt kraftig opp, blant annet i påvente av gode kvartalstall i USA.

Og selv om det ligger an til en resultatvekst for USA-selskapene i tredje kvartal på i størrelsesorden 20 prosent i forhold til i fjor, er amerikanske aksjer nå priset for suksess.

P/E-verdien for aksjene i S&P 500-indeksen, basert på forventet 2003-resultat, er rundt 19, ifølge tall fra analysebyrået Thomson First Call.

Det er ikke billig, og da kan det være fristende å ta gevinst ved minste tegn på at selskapene ikke innfrir i sine kvartalsrapportene.

Dollar

Frykten for et kraftig dollarfall har lenge ligget som en undertone i finansmarkedene, på grunn av de store underskuddene i USA, på handelsbalansen og på statsbudsjettene.

For amerikanske eksportselskaper vil en fallende dollar være positivt, men et ukontrollert fall i kursen kan skape panikk og føre til at utenlandske investorer trekker sine enorme investeringer ut av USA.

Den siste tiden har gode selskaps- og makrotall fra USA overskygget dollarfrykten, men ved tegn til svakhet, som i går, blusser denne opp igjen.

Det siste døgnet har dollaren falt markant. Mot kronen har den gått fra 7,07 til 6,97. Samtidig har prisen for en euro steget fra 1,168 til 1,181 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere