RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Det store, stygge underskuddet

Sist oppdatert:
I dag kom det månedlige tall som viste at USA i september importerte for 41.300.000.000 dollar mer enn landet eksporterte for. Det lar seg snart ikke fortrenge lenger
I dag kom det et nytt månedstall for handelsunderskuddet i USA. I september økte underskuddet til 41,3 milliarder dollar, fra 39,5 milliarder i august, etter at importen steg til rekordhøye 127,4 milliarder dollar.

Underskuddet var større enn ventet. Uansett kan man lett bli litt nummen av disse enorme tallene, som får mindre oppmerksomhet enn mange andre, mer ekostiske, makrotall.

Men dette er kanskje den største bomben under verdensøkonomien og verdens finansmarkeder, selv om de fleste markedsaktørene fortrenger det.

Underskuddet utgjør nesten 500 milliarder dollar pr. år, eller rundt 3.500 milliarder kroner. Og utviklingen er dramatisk.

Frem til midten av 70-tallet hadde USA jevnt over små overskudd på handelsbalansen. Så startet underskuddene, som økte til rundt 100 milliarder dolar i året mot slutten av 1980-tallet, før de falt igjen. Men så, mot slutten av 1990-tallet, eksploderte underskuddene, og har siden tusenårsskiftet ligget rundt 400 milliarder dollar i året, før nivået nå stiger til rundt 500 milliarder dollar, over 4 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Det årlige amerikanske handelsunderskuddet er rundt fire ganger så stort som Norges oppsamlede Petroleumsfond.

Og underskuddene i USA samles opp. Mens USA inntil midten av 1980-tallet hadde større investeringer i utlandet, enn utlendingene hadde i USA, er bildet nå fullstendig snudd på hodet.

Speilbildet av de store handelsunderskuddene, samlet opp over tid, er at utlendinger nå har investeringer i USA som er rundt 2.500 milliarder dollar mer verdt enn det amerikanere har i utlandet. Dette tilsvarer rundt 20 norske Petroleumsfond.

Det utgjør også rundt regnet 8000 dollar, eller drøyt 50.000 kroner for hver amerikaner. Og med dagens fart øker dette altså med 20 prosent i året.

Det siste året har dollaren svekket seg betydelig. Dette er naturlig i for et land med store underskudd. Det bør også gjøre amerikanske eksport mer konkurransedyktig, og motvirke underskuddene.

Men USA er et spesielt land. Det er en så viktig del av verdens finansmarkeder, at et ukontrollert fall i dollarkursen, og tilhørende panikk hos utenlandske eiere av amerikanske verdipapirer er noe de færreste liker å tenke på.

I tillegg frykte mange at situasjonen skal ende i handelskrig mellom USA på den ene siden, og Europa og Asia på den andre. Striden rundt USAs stålimport den siste tiden, er et godt eksempel på dette.

En full handelskrig er definitivt negativt for både verdensøkonomien og finansmarkedene.

Det som uansett er klart er at utviklingen ikke kan fortsette evig. Dollaren vil falle, og andre land vil til sist begynne å tvile på amerikanske verdipapirer.

Når det skjer er det umulig å si, men det amerikanske handelsunderskuddet ligger uansett som en udetonert bombe under finansmarkedene.

Og med jevne mellomrom vil panikken bre seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere