RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: En skjebneuke

Sist oppdatert:
Børsene har hentet seg inn etter en nedtur i september. Denne uken blir avgjørende for den videre ferden. En rekke hendelser kan skremme investorene. Her ser du hva du må følge med på
Denne uken blir svært viktig for børsutviklingen globalt. USA er fortsatt motoren i både verdensøkonomien og bjelleku for verdens børser, og denne uken kryr det av viktige nyheter i USA.

I går var det rolig i USA på grunn av semi-fridagen Columbus Day, men fra i dag er det fullt kjør, med en rekke viktige hendelser.

Her ser du hva du må følge med på, og hva som forventes.

For det første vil over hundre av selskapene i S&P 500-indeksen komme med tall for tredje kvartal denne uken. For det andre kommer en rekke viktige makrotall. Til sammen vil man få et tydelig bilde av om oppgangen i USA-økonomien virkelig kommer, slik markedet venter, eller om man igjen blir skuffet, slik mange ble i fjor.

Selskapstall

Forventningene til regnskapene for tredje kvartal er skrudd opp. Ifølge analysebyrået Thomson First Call ventes det i snitt en resultatvekst på 16,2 prosent for selskapene i S&P 500-indeksen.

Alt annet enn at dette blir innfridd vil være svært skuffende. Hovedfokus vil nok heller være på om selskapene indikerer at fremgangen vil fortsette. I snitt venter analytikerne en vekst på hele 21,8 prosent i fjerde kvartal.

Her er noen av de viktigste selskapene denne uken, og Thomson First Calls snittestimat på resultat pr. aksje i tredje kvartal i parentes, oppgitt i dollar.

Tirsdag
Intel (0,23)
Johnson & Johnson (0,68)
Merrill Lynch (0,87)

Onsdag
General Motors (0,66)
IBM (1,02)

Torsdag
Coco-Cola Company (0,52)
eBay (0,18)
Ford Motor (-0,12)
Sun Microsystems (-0,08)

Makrotall

Det er også uvanlig tett med viktige amerikanske makrotall de tre siste dagene av denne uken.

Onsdag kommer det detaljhandelstall for september fra USA, en meget viktig indikator. Når biler holdes utenom ventes en vekst på 0,4 prosent, mot 0,7 prosent i august, ifølge Briefing.com.

Onsdag kommer det også en industriindikator, nemlig New York-avdelingen av den amerikanske sentralbankens Empire State Index hvor det ventes en verdi på 18,0, mot 18,4 i september.

Samme dag kommer sentralbanken Federal Reserve med sin Beige Book - en rapport basert på inntrykk fra de lokale avdelingene til banken.

Torsdag kommer den ukentlige oversikten over antallet søknader på ledighetstrygd. Det spennende her er at tallet falt overraskende mye forrige uke, til 382.000. Denne uken ventes en moderat oppgang til 390.000.

Samme dag kommer industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse, et meget viktig tall. Industriproduksjonen i september ventes å vise en vekst på 0,4 prosent, mot 0,1 prosent i august. Kapasitetsutnyttelsen ventes å øke fra 74,6 til 74,8 prosent.

Pristall kommer også torsdag. Konsumprisindeksen i september ventes å øke 0,2 prosent, mot 0,3 prosent i august.

Fredag får man en indikasjon på stemningen blant amerikanske forbrukere, da det kommer et foreløpig tall for University of Michigans Consumer Sentiment-undersøkelse for oktober. Det er ventet en verdi på 88,5 poeng, mot 87,7 i september.

Til sist får man også en boligindikator på Fredag. Boligmarkedet har vært knallsterkt i USA, fyret opp av en rente som reelt sett nesten er null. Det er ventet at den årlige takten vil falle marginalt fra 1.820 millioner i august til 1.810 i september.

Her er det mye som både kan berolige - men også skuffe - et aksjemarked som har steget kraftig i år.

Kilde: Alle selskapestimater er fra Thomson First Call. Alle makroestimater er fra Briefing.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere