RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Er aksjemarkedet kortsiktig?

Sist oppdatert:
Det er vanlig å beskylde aksjemarkedet for å være nærsynt opptatt av neste kvartal, i stedet for langsiktig verdiskapning. Denne uken har vi sett to slike utfall. Er det riktig
Det er vanlig å beskylde aksjemarkedets aktører, som analytikere og investorer, for å være opptatt av kortsiktig profitt i stedet for langsiktig verdiskapning.

Og det er kanskje ikke så rart i en verden hvor daytradere kjøper og selger aksjer fra minutt til minutt og hvor man tilsynelatende stirrer seg blind på noen øre fra eller til i fortjeneste pr. aksje det siste kvartalet.

Den siste uken har vi registrert to utfall mot denne kortsiktigheten.

Ifølge medierapporter benyttet adm. direktør John M. Lervik i søketeknologiselskapet Fast Search & Transfer selskapets kvartalsfremleggelsen å komme med følgende formanining til analytikere og investorer:

- Dere kan ikke bare tenke på morgendagen. Dere tenker på neste kvartal, vi tenker flere år fremover.

I gårsdagens Aftenposten har avisens dyktige oljejournalist Alf Ole Ask en kommentar om at det er finansmarkedenes krav til kortsiktighet som gjør at det ikke letes mer etter olje selv om verden roper etter mer olje.

- Når Statoil, Hydro og andre oljeselskaper ikke investerer mer i leting og dermed forsyningssikkerhet, er grunnen at disse selskapene i økende grad har fått eiere som er meget kortsiktige i sin tenkning, heter det.

- Da Statoil ble privatisert ble staten, som var en langsiktig eier, supplert med en rekke utenlandske fond. Dette er aksjefond som i realiteten styrer verdens børser. De er ikke opptatt av avkastning på pengene om fem eller ti år, heter det videre.

Men er dette egentlig riktig?

La oss ta Fast først. Fast ble i 1997 skilt ut fra Opticom. De toneangivende eierne har hele tiden vært engelskmennene Robert Keith og Thomas Fussell, som de også var og er i Opticom, som på sin side har jobbet i lange tider med å forsøke å forske seg frem til neste generasjons dataminne.

Og ser man på verdien av Fast, så er den nå på 2,6 milliarder kroner. Det er nok minst fem ganger så mye som selskapet ville være verdt hvis investorene så på resultatene slik selskapet ser ut i dag. Den høye verdien kommer av at investorene verdsetter det teknologiske og markedsmessig potensialet som ligger i Fast.

Er dette kortsiktige investorer?

Og når det gjelder oljeselskapene:

Blant profesjonelle investorer og analytikere er det kraftig fokus på oljeselskapenes langsiktige reserver og utviklingen i disse. Det kan man se på det voldsomme bråket som oppstod da det viste seg at giganten Royal Dutch/Shell måtte medgi at de hadde vært vel offensive i å bokføre sine reserver.

Og mer generelt:

Hvis der var slik at aksjemarkedet som sådan primært premierer kortsiktig avkastning, så burde vel selskaper som jobber med langsiktige prosjekter bli for lavt verdsatt?

Faktum er at blant de høyest verdsatte selskapene i verden finner man mange innen olje, farmasi og software - alle sektorer hvor utviklingsprosjektene er langvarige og forbundet med stor usikkerhet.

Farmasi er kanskje det beste eksemplet. Verdens høyest verdsatte farmasiselskap Pfizer er verdt til 1.700 milliarder kroner, mye mer enn hele Oslo Børs. Og dette er en sektor hvor forsknings- og utviklingsprosjektene gjerne pågår i ti år før man får inntekter av betydning.

Slike selskaper skulle angivelig ikke være interessante for de kortsiktige aktørene i aksjemarkedet. Men det er de altså.

Poenget er at det som ofte ligger bak kritikken av kortsiktigheten, egentlig - bevisst eller ubevisst - er en kritikk av at investorer krever godt betalt for den store risikoen det er å investere i dyre, langsiktige prosjekter med kraftig risiko, enten det nå gjelder leteresultater, politisk risiko eller vanskelig forskning og utvikling. Det skal de da også kreve.

Litt sunn fornuft:

Hvis det var slik at aksjemarkedet systematisk lar være å verdsette langsiktig verdiskapning, ville det jo ligge gratis penger i å gjøre det motsatte, nemlig å se bort fra kortsiktige svingninger og investere i de langsiktige prosjektene som markedet angivelig verdsetter for lavt, enten det nå er oljeleting, utvikling av legemidler eller software.

Man finner sjelden gratis penger i finansmarkedene.

Kortsiktige tradere er olje for børsmaskinen - de er ikke selve maskinen.

God helg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere