RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Feigt om sykefravær

Sist oppdatert:
Sykefraværet i Norge når nye rekorder, men ingen tør si det som det er: Så lenge man ikke taper noe på å legge seg på sofaen, blir det for mange som skulker
Du kan si din mening om saken på vårt diskusjonforum Traders' Corner: Kommentar: Feigt om sykefraværet

Hadde det ikke vært så tragisk, så hadde det vært komisk: Hver gang det kommer tall som viser at norske arbeidstagere setter nye rekorder i sykefravær, marsjerer norske politikere, fagforeningstopper og arbeidslivsforskere rundt grøten.

Skylden for det rekordhøye og økende sykefraværet ligger hos:

- Arbeidsgiverne, ifølge YS-leder Randi Bjørgen.

- Regjeringen, ifølge førstesekretær Per Gunnar Olsen i LO (Dagsavisen).

- Legene, ifølge sosialminister Ingjerd Schou (NTB).

- Dagens praksis med fusjoner, nedbemanninger, flytting og outsourcing, ifølge seniorkonsulent Espen Gresvik Schei ved Arbeidsmiljøsenteret (Dagens Næringsliv).

Det kan synes som den enkelte arbeidstager er den eneste i hele verden som ikke har noe ansvar for sitt eget sykefravær.

Situasjonen er altså at vi hadde et sykefravær på 8,5 prosent i fjerde kvartal. Det er både rekordhøyt og en vekst på hele 0,7 prosentpoeng fra ett år tidligere, og det skjer mens partene i arbeidslivet later som de jobber med en fireårig plan om å kutte fraværet med 20 prosent innen utgangen av 1995.

Det er også etter at hver tiende nordmann i arbeidsfør alder allerede er utmeldt fra arbeidslivet som uføretrygdet. De minst arbeidsføre av oss er altså formodentlig ikke en gang med i sykestatistikken, de er allerede uføretrygdet.

Bare så det er klart: Vi tror ikke ett sekund på forklaringene om at dette skyldes at arbeidslivet i Norge er råere og mer ubarmhjertig enn i resten av verden.

Tvert om er det ganske åpenbart at arbeidslivet i Norge - jevnt over - er meget godt lagt til rette for arbeidstagere, med gode ordninger rundt sikkerhet, arbeidsmiljø, innflytelse og generelt sosiale ordninger.

Vi mener det er like åpenbart hvor grunnen til det høye og økende fraværet ligger: Norge er snart enestående i verden på ett punkt, nemlig at det ikke koster noe som helst å være syk.

Selv om enkelte fagforeningsfolk, politikere, arbeidslivsforskere - og nettavisredaktører - gløder for jobben i en slik grad at de nesten ville jobbet gratis, er nok realiteten at de fleste arbeidstagere ser på det å få fri som et gode.

Alle vet at et gode som er gratis vil bli overforbrukt. I Norge er godet sykedager - enten man nå er syk eller ikke - gratis. Og det blir overforbrukt.

Løsningen er enkelt - og alle vet det egentlig: Innfør ordninger som gjør at det koster noe å være syk, ved at sykepengene ikke fullt ut kompenserer lønnen.

Dette er en viktig test på om oljerike Norge evner å ta ubehagelige valg når det er nødvendig, eller om man heller fortsetter å feie problemene under teppet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere