RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Feilslått om gambling

Sist oppdatert:
Kommentar: Det er så mange sider ved den norske tippeordningen som skurrer, at tiden er overmoden for endringer
Gamblingmarkedet i Norge er på rundt 40 milliarder kroner årlig. Av dette tar Norsk Tipping en 25 prosentsandel, mens automat-markedet er på hele 60 prosent.

Andelen til de internasjonale spillene er klart økende, og var på 3,7 prosent i 2003, ifølge Lotteritilsynet. Veksten siden den gang har vært eksplosiv.

Norsk Tipping i de siste årene med økt konkurranse selvsagt mistet markedsandeler. I fjor var omsetningen for året ned i forhold til det foregående året. Dette er første gang på 20 år at omsetningen har falt for Norsk Tipping.

Det tippingen nå opplever er virkningen av de internasjonale spillene, som hovedsaklig finnes på internett.

Uansett hvor mye Svarstad Haugland & Co forsøker, vil denne trenden fortsette. Norske politikere klarer ikke å stoppe verden utenfor inngangsdøren. Der er tallenes tale klare.

Det nytter heller ikke å gå på norske banker, noe som er siste forsøk fra Kulturdepartementet. Departementet mener at bankene er involverer seg i ulovlig virksomhet, hvis de utfører transaksjonene mellom spillerne og de utenlandske spillselskapene.

Hvis myndighetene faktisk gjør alvor av anklagene, blir konsekvensen bare at norske banker ikke vil få del i de finansielle transaksjonene i dette markedet. Sorry, men slik er det.

For: De forholdene dagens tippeordning i Norge ble laget for er jomfruelige i forhold til dagens spillmarked. Derfor bør myndighetene åpne opp for gambling i Norge, og heller få tak i de skattepengene som ligger her, mener vi.

En oppløsning av monopol-regimet vil uansett være sundt for å løse opp i en del av strukturene i den norske gamblingbransjen. Symbiosen mellom de store idrettsforbundene, NRK og Norsk Tipping, synes nemlig alt annet en god.

Hvordan i all verden kan statskanalen slippe til egne TV-program med spill fra Norsk Tipping i beste sendetid på TV. Det er for oss en gåte.

Hvordan man samtidig klarer å påstå at man jobber mot spillavhengighet, er en enda større gåte.

I et diskusjonsprogram hos TV2 tidligere denne uken snakket tidligere fotball-president Per Ravn Omdal seg het om fortreffelighet til den norske tippeordningen. Han tenkte selvsagt på andelen idretten får av tippingen.

Han sa samtidig at til og med amerikanske myndigheter har tatt direkte kontroll over gamblingen. Grunnen skulle være at de ønsker økt kontroll.

Dette er feil.

Det som har skjedd i enkelte fattige amerikanske stater er at myndighetene har sett seg rundt etter alternative inntektskilder. De er ofte politisk låste fra å øke de tradisjonelle skattene.

Dermed "skattelegger" de folk gjennom økt satsing på gambling. Konsekvensen er at de fattigste folkene, som relativt sett er mer opptatt av gambling, betaler mer for fellesgodene.

Ordningen som Ravn Omdahl snakker så varmt om er ikke så langt unna.

Ha en god helg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere