RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Flere muligheter, Gerhardsen!

Sist oppdatert:
Rune Gerhardsens forslag om å la Hafslunds aksjonærer subsidiere nettleien for oslofolk er kreativt, men for begrenset. Hva med Statoil, Hydro, Telenor og DnB? Hvorfor skal de tjene masse penger
Du kan si din mening om saken på vårt diskusjonsforum Traders' Corner: Kommentar: Flere muligheter, Gerhardsen

Forrige uke, noen dager før dagens kommunevalg, kom Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen, med et ganske vanvittig forslag. Han vil at børsnoterte Hafslund radikalt skal kutte nettleieprisen til Oslos innbyggere.

Prisen for forslaget er på flere hundre millioner, og vil trolig fjerne mesteparten av Hafslunds overskudd.

Arbeiderpartiet har som kjent latterliggjort Høyres slagord "Mer for pengene" og i stedet rett og slett satset på "Mer penger".

Til nå har dette først og fremst dreid seg om at partiet vil innføre eiendomsskatt i Oslo for å få nok penger til å slippe å irritere de fagorganiserte i kommunen.

Men nå viser det seg altså at Gerhardsen også har tenkt å la Hafslunds private aksjonærer, som eier nesten halvparten av selskapet, være med på spleiselaget.

Dette går, som iMarkedet skrev fredag, ikke hjem hos aksjonærene ( Hudfletter Gerhardsen-forslag ).

Nå overrasker det for så vidt ikke oss at Gerhardsen, måtte finne på et PR-stunt rundt Hafslund, etter å ha frontet motstanden mot salget av kommunens aksjepost i selskapet.

I en kommentar i juni ( Kommentar: Hva nå, Rune Gerhardsen? ) påpekte vi at markedsverdien av Hafslund falt med miliardbeløp da salget ble avlyst. Dette utgjør rundt 5000 kroner for et vanlig oslofamilie med fire.

Og hva er poenget med det hvis man ikke skal foreta seg noe aktivt med Hafslund?

Men Gerhardsens forslag vil aldri bli gjennomført. Til det er det for håpløst - både i forhold til jus og sunn fornuft.

Dersom Gerhardsen og Oslo Arbeiderparti vil subsidiere strøm til sine innbyggere, får de kjøpe tilbake nettselskapet Viken fra Hafslund for en fair pris på noen milliarder. Så kan de godt sette disse verdiene over styr ved å sette nettleien kunstig lavt.

Men uansett om Gerhardsens nåværende forslag er et urealistisk PR-utspill, gir det skremmende signaler om Arbeiderpartiets næringslivspolitikk.

Gerhardsen er toppkandidaten i Norges største by, og kan således ikke plasseres i kategorien for bygdetullinger.

Dersom Arbeiderpartiet skal videreføre denne linjen angående offentlige eierandeler i børsnoterte selskaper, skal man da vente at partiet går inn for at staten som aksjonær skal sørge for at Statoil og Hydro starter dumpingsalg av bensin og fyringsolje i Norge?

Eller at Telenor skal dumpe prisen på telettjenester i Norge.

Eller at DnB skal gi subsidierte lån til nordmenn.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hva private aksjonærer ville mene om dette. Det er like lett å forestille seg hva som ville skje med aksjekursen i disse selskapene.

Spørsmålet er om ikke politiker av Rune Gerhardsens kaliber allerede har bidratt til at norske aksjer prises med en solid politikerrabatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere