RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Gode tall fra USA-lokomotivene

Sist oppdatert:
De fleste selskapene på USA-børsene har nå rapportert sine tall for første kvartal. Fasiten for tungvekterne viser en klar resultatvekst og meget god lønnsomhet, men så er også forventningene blant anlytikerne skyhøye
iMarkedet har sett på kvartalsrapportene til de største selskapene på USA-børsene, målt etter markedsverdi, som det fremgår av tabellen på bunnen av artikkelen.

Vi har tatt de ti største som har rapportert kvartalstall i år. Samlet viser disse en resultatvekst på 11 prosent og en økning i omsetningen på 8 prosent fra samme kvartal i fjor.

Lønnsomheten er imponerende, og alle selskapene gikk klart i pluss. Totalt sett har selskapene en resultatgrad etter skatt på 12 prosent.

Mest av alle tjente finanskonsernet Citigroup, som satt igjen med 4,1 milliarder dollar etter skatt.

Høyest margin hadde som vanlig Microsoft, som satt igjen med nesten 36 dollar i skatt for hver hundrings i omsetning.

Lavest margin har detaljhandelsselskapet Wal-Mart med 3,5 prosent, men selskapet tar igjen ved å være klart størst i omsetning.

Høye krav
Men om resultatveksten er høy, er kravene til amerikanske selskaper også høye.

Amerikanske aksjer verdsettes klart høyere enn europeiske og ikke minst norske, når man måler børsverdi i forhold til resultat.

Noe av dette kan forklares med lav rente i USA, som gjør alternativene til aksjer mindre fristende, men det er ikke tvil om at det også ligger mye høyere forventet resultatvekst innbakt i amerikanske aksjer enn i Norge.

Som iMarkedet tidligere har skrevet ( Kommentar: Billige norsk tungvektere verdsettes norske aksjer ikke høyere enn at de kan gi en grei avkastning uten at resultatene øker raskere enn inflasjonen.

Dette gjelder slett ikke amerikanske aksjer, og dersom resultatveksten utover i år dabber av i takt med labre makrotall fra USA, kan det bli tøft å holde oppe aksjekursene på USA-tungvekterne, uansett om de leverer gode marginer.

Vi har i denne artikkelen ikke brukt såkalte proforma-tall, hvor mange kostnader holdes utenom - en praksis som har fått mye kritikk - men tatt utgangspunkt i formelle regnskapstall. Unntaket er årets tall for Pfizer og fjorårstallene til Citigroup hvor vi har korrigert for store ekstraordinære forhold, som gikk i negativ retning for Citigroup og positiv (salgsgevinst) for Pfizer. Uten denne justeringen ville resultatveksten være klart høyere, nemlig 15 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere