RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Grøftekjøring med Gjedrem

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler nå en styringsrente ned til, og kanskje under, 3 prosent. Spørsmålet er om han etter å ha pløyd ned i den ene grøften i fjor, nå er på full fart over i den andre
Les også: Skuffet Gjedrem varsler saftige kutt

I fjor var Norges Bank bekymret over den høye temperaturen i norsk økonomi, spesielt låne- og shoppinglysten til folk flest.

Derfor ble sentralbankens styringsrente i fjor sommer hevet fra 6,50 til 7,00 prosent, og ikke kuttet før i desember.

De fleste er nå - i etterpåklokskapens lys - enige om at det var feil. Og de fleste hilser velkommen kuttet i styringsrenten ned til dagens nivå på 4 prosent.

Men da kuttet ble annonsert i går, varslet sentralbanken fortsatt store kutt, og hintet til og med om at renten kan bli lavere enn markedet forventer.

I klartekst betyr det mulighet for en styringsrente på 2-tallet.

De fleste observatører ser ut til å mene at dette er riktig. Veksten i norsk økonomi er nå nesten null, arbeidsledigheten øker og kjerneinflasjonen (hvor energi og avgifter holdes utenom) var rekordlave 1,2 prosent fra mai i fjor til mai i år - mens målet til Norges Bank er 2,5 prosent to år frem i tid.

Den generelle oppfatningen synes å være at den norske økonomien er så svak at Norges Bank vil ha god tid til å sette renten opp igjen dersom det blir nødvendig.

Jeg skal ikke her påstå at det er feil, men det er verdt å merke seg enkelte momenter som peker i retning av at prisveksten i Norge kan ta seg opp raskere enn man skulle tro.

For det første: Den ekstremt lave prisveksten i vår er nesten utelukkende en effekt av den sterke kronekursen sist høst. Den sterke kronen har gjort at prisene på importerte konsumvarer det siste året har falt med nesten 4 prosent. I enkelte tilfeller, som for klær og skotøy, har prisfallet vært over 10 prosent.

Men nå har kronen svekket seg kraftig, og alt tilsier at man nå vil få den samme effekten, men med motsatt fortegn. Importprisene vil begynne å trekke oppover.

Den inflasjonen som stammer fra innenlandsk virksomhet, har falt noe den siste tiden, men det langsiktige bildet er at denne har ligget stabilt over 3 prosent i flere år.

Med andre ord: Den inflasjonen som ikke påvirkes av kronekursen har hele tiden ligget over Norges Banks mål, og snart kommer også den importerte inflasjonen til å stige.

I tillegg er det vanskelig å finne belegg i makrotall for at den norske låne- og forbruksfesten - som Norges Bank var så bekymret for i fjor - er avlyst.

Norges Banks vanligste mål for kreditten til husholdninger (Kredittindikatoren K2) økte med 10,2 prosent fra april i fjor til april i år. Veksten har avtatt noe, men er fortsatt kraftig.

Vi har heller ikke handlet mindre enn i fjor. Målt i volum - altså før pristillegg - økte detaljhandelen i årets fire første måneder med 2,9 prosent fra i fjor.

Dersom Norges Bank kutter renten under 3 prosent i høst, kan vi fort komme i en situasjon hvor realrenten (styringsrenten minus kjerneinflasjon) kommer ned i null. I fjor høst var tilsvarende rente rundt 5 prosent.

Norges Bank kan fort komme til å skape en ny låne- og kjøpefest, og da kommer nok rentehevingene brått, uansett om ledigheten ikke er kommet ned og veksten i økonomien ikke har rukket å ta seg opp igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere