RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Gullår med bismak

Sist oppdatert:
I dag jubler Dagbladet over "Gullår for aksjefond"på toppen av forsiden. Du kan trolig tjene godt på å følge med på medias dekning av aksjemarkedet. Bare du handler stikk motsatt av den stemningen som formidles
I dag konstaterer Dagbladet, ganske riktig, at 2003 har vært et gullår for aksjefond. Det er ikke noe galt med artikkelen, som er en grei oppsummering av året, av drivkreftene og av fondenes utvikling.

Men det er tankevekkende at man den siste tiden stadig ser stort oppslåtte artikler på forsiden av dagsavisene om hvor positivt alt er i aksjefond.

Det er en grell kontrast til medias omtale av aksjesparing for et år siden.

Da ble det ikke bare konstatert at aksjemarkedet hadde falt. Det var en endeløs rekke av småsparere som var blitt lurt inn i aksjemarkedet av sleipe selgere i bankene. Det var knallhard kritikk av oljefondet og norske kommuner som "tullet bort" pengene i aksjemarkedet.

I Standpunkt på NRK hadde man en debatt som var forhåndsannonsert slik: "Er politikerne i ferd med å spille bort sparepengene våre? Er det riktig å spille russisk rullett med felles sparepenger?"

Programlederne latterliggjorde Larvik kommune, som etter å ha solgt kommunens kraftverk, investerte rundt 20 prosent av midlene spredt i aksjemarkedet.

Bærum kommune ble også behørig uthengt i media for å ha investert deler av kommunens midler i aksjemarkedet.

Jeg har ikke registrert videre oppfølging av disse sakene ettersom markedet har steget igjen.

Nå jobber jeg jo selv i media, og skjønner jo at man fokuserer på de dramatiske utslagene man har sett i aksjemarkedet de siste årene.

Mitt poeng er heller at den som skal forsøke å gjøre egne valg i aksjemarkedet vil tape stort på å la seg styre av stemningsbølgene som formidles gjennom media, enten man nå er kommunepolitiker eller småsparer.

Problemet er bare at det er nettopp det den store hop av småsparere gjør. De kjøpte aksjefond med liv og lyst i 1999 og 2000 da alt var jubel og kursene var høye.

I vinter, da markedene bunnet ut, kjøpte de ingenting.

Dette medfører at den jevne småsparer taper penger på sin sparing i aksjer. De kjøper dyrt, og om de ikke selger billig, så kjøper de ikke heller.

Men det trenger ikke være slik. For den berømte "mannen i gata" kan det gode, gamle rådet gjentas: Kjøp for med jevne, små beløp, og ta med både opp- og nedturer.

Vil du være mer dristig, kan det anbefales å følge med på medias dekning av aksjemarkedet. Kjøp når det skrikes om kursras, elendighet og småsparere som har tapt. Da får du kjøpt høns i regnvær.

Innstill kjøpene, eller gjør klar salgsordrene, når det begynner å hagle med jubelartikler om aksjemarkedet.

Vi må også nevne at iMarkedet gjentatte ganger har slått et slag for langsiktige aksjeinvesteringer i perioden etter det kraftige fallet som ble utløst av terrorangrepene høsten 2001.

I februar, da Oslo børs hovedindeks stod i 101 poeng skrev vi følgende kommentar: Kommentar: Hurra for aksjemarkedet!

Siden da har Oslo Børs steget med nesten 70 prosent.

God jul!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere