RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Hegnars fiaskoråd

Sist oppdatert:
Mange undrer seg over at at småsparere kjøper aksjer og aksjefond på topp og ikke kjøper når det er billig. Det kommer nok av at de hører på eksperter som Trygve Hegnar og Kapital. Se hva de har anbefalt
Du kan si din mening om saken på vårt diskusjonsforum Traders' Corner: Kommentar: Hegners fiaskoråd

De siste årene har vært ekstremt turbulente i aksjemarkedet, men nå er verdens børser jevnt over omtrent der de var etter raset i etterkant av World Trade-angrepet for to år siden.

Etter dette fallet, har iMarkedet jevnt over anbefalt langsiktige kjøp av aksjer og aksjefond ( Kommentar: Kjøp aksjer nå! ), selv om vi anbefalte å ta noe gevinst etter en solid opptur frem til i fjor vår ( Kommentar: Aksjemarkedet siden 11. september ).

For denne positive holdningen har vi gjentatte ganger fått pepper av Trygve Hegnar og hans publikasjoner. I juli i fjor skrev Hegnar:

"Dette er svada av verste sort, og kun egnet til å villede de som kan minst (iMarkedets lesere?)." Andre karakteristikker fra Hegnar har vært "ren amatørisme" og "sannsynligvis lokker man bare uerfarne investorer inn i nye tap".

Siden da er både Oslo Børs og internasjonale børser klart opp.

Vel, hvis vi har "villedet de som kan minst", la oss da se på rådene fra den populære økonomikommentatoren Hegnar.

Etter nedsablingen av iMarkedets råd i juli i fjor, kom Trygve Hegnars Kapital med følgende anbefaling i sitt temanummer om fond i august i fjor: "Hvis noen ennå er i tvil, anbefaler vi altså klart og tydelig at folk ikke kjøper aksjefond nå. Tross fallet er det fremdeles for risikabelt."

Og ikke nok med det, Kapitals lesere får også råd om å selge de aksjefondsandelene de har: "Folk fleste har nå tapt på aksjefond. For svært mange kan dette tapet bli en kjærkommen fradragspost på selvangivelsen. Like greit å ta tapet nå".

I desember i fjor kom Kapital med sitt årlige temanummer om investeringsråd for det kommende året. Her het det.

"Vi ser lite håp om at børsen skal gi bedre avkastning enn bankinnskudd neste år. Og hvorfor skal man da påta seg den enorme risikoen."

Og: "Vi synes fortsatt bankkonto virker mer forlokkende enn aksjefond."

Faktisk gikk man i denne utgaven ekstremt langt i å avvise hele grunnlaget for aksjeinvesteringer, nemlig at man får betalt for risikoen ved å sitte i aksjemarkedet:

"Det er det godt mulig at man gjør, men når, se det er et helt annet spørsmål. For koblingen mellom risiko og tidsprofil er misforstått. Det er kun hvis man investerer på ubestemt tid at aksjemarkedet kan være gunstig.

Uthevingen er Kapitals. Dette må jo bety at aksjemarkedet ikke kan være gunstig hvis man, som de fleste av oss, sparer med en viss tidshorisont, for eksempel pensjonsalderen.

Da forstår jeg egentlig ikke hvorfor Kapital bruker omfattende spalteplass på aksjeråd.

Den 31. januar i år gikk Hegnar på lederplass i Finansavisen hardt ut mot First Securities, som mente norske aksjer da var råbillige.

"Aksjene har falt i kurs, men billige er de ikke," konkluderte Hegnar.

Da stod Oslo Børs hovedindeks i 109,32. Siden da har den steget 43 prosent på et drøyt halvår - en historisk sett uvanlig kraftig oppgang. Internasjonalt har det også vært en solid børsoppgang.

Den 21. juli i år opprettholdt Hegnar sitt negative syn i en leder i Finansavisen. "Det som nå kaster seg ut i aksjemarkedet for å ta igjen mer enn tre års nedtur, driver risikosport. Det er intet for oss".

Siden da har har Oslo Børs steget nye 12 prosent på halvannen måned.

Jeg skal være den første til å innrømme at det er vanskelig å spå utviklingen for børsene eller enkeltaksjer. Alle som forsøker seg på slikt, vil bomme ganske ofte.

Men når man anbefalte å selge aksjer og aksjefond på de nivåene man så sist høst og i vinter, da forstår jeg egentlig ikke når Trygve Hegnar og Kapital skal anbefale kjøp av aksjer og aksjefond.

Hvor dyre skal aksjene bli før de er billige nok for Trygve Hegnar?

Jeg skal ikke her skrive at Kapitals lesere er "de som kan minst" - men rådene de har fått fra Kapital og Trygve Hegnar ser i alle fall ut til å kunne bli stående som historisk dårlige.

Faksimile: Kapital nr. 22 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere