RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Hjelp, vi flyr!

Sist oppdatert:
Opposisjonen på Stortinget ønsker at staten skal eie mer i næringslivet, men SAS er et glimrende eksempel på hvor dårlig denne ideen er i praksis. Politikerne vil heller ha landskamp enn lønnsomhet
SAS har i dag lagt frem tall som viser at flyselskapet tapte nesten 1,9 milliarder svenske kroner på ett kvartal. SAS er åpenbart et selskap i krise.

Selskapet har snart flere fagforeninger enn ansatte, og har holdt seg med idiotiske organisasjonsmessige løsninger (for eksempel krav til bemanning fra alle landene) for ikke å tråkke på tærne til fagforeninger eller politikere i Norge, Sverige og Danmark.

Da er det ikke unaturlig at opposisjonen i Norge krever SAS tatt opp som sak i Stortinget.

Men det man vil diskutere i Norge er ikke krisen i internasjonale luftfart, de massive underskuddene og konkursfaren i SAS eller det faktum at norske skattebetalere har måttet se verdien av sin eierandel i SAS falle med et milliardbeløp.

Nei. Opposisjonen på Stortinget mener næringsminister Ansgeir Gabrielsen har spilt frøkenfotball i landskampen med Sverige og Danmark og ikke sørget for å hindre at SAS-ledelsen får gjennomført de kostnadskuttene den mener er nødvendig.

Dermed ligger det an til at deler av vedlikeholdet flyttes fra Gardermoen til Arlanda. Dette mener politikere fra SV og Arbeiderpartiet er feil.

Vi tviler på at noen av dem har satt seg inn i det bedriftsøkonomiske grunnlaget. Dette er landskamp. Så får det heller være at SAS blør penger og at aksjonærene ser sine verdier forsvinne.

Hvis det er noen som er i tvil om hvordan verden blir hvis Arbeiderpartiet og SV, med en slags støtte fra Fremskrittspartiet, får gjennomslag for sine krav om mer statlig kontroll med næringslivet, er det bare å se på SAS.

Da er det kanskje ikke så rart at norske storselskaper - hvor staten er dominerende på eiersiden i de fleste - prises lavt i internasjonal målestokk.

Da Kristin Halvorsen i sin 1. mai-tale i Høyanger i klartekst sa at staten bør bruke sin makt som hovedaksjonær i Hydro til å tvinge gjennom investeringer som selskapet ikke vil gjennomføre, tipper vi Hydro-aksjonærene oppjusterte politikerrabatten på aksjen ytterligere et par hakk.

Politikerrabatten på Oslo Børs bør økes i takt med fremgangen for SV og Arbeiderpariet på meningsmålingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere