RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Hva er galt med billig øl?

Sist oppdatert:
Gledesdreperen Svein Gjedrem unner deg ikke billige klær, tilbuds-øl og priskrig i luftfarten. Derfor regner de fleste med at han setter ned renten i morgen. Prisene skal opp
I morgen får vi vite om Norges Bank igjen kutter sin styringsrente, fra allerede rekordlave 2,25 prosent til 2,00 prosent.

Dersom de skal holde seg til de signalene de selv har gitt, så gjør de det. For de signalene har vært ganske enkle: Prisveksten skal opp!

Norges Bank har som mål at underliggende prisvekst, hvor kraftig svingende energipriser og politisk styrte avgifter holdes utenom, skal være rundt 2,5 prosent to år frem i tid.

I forbindelse med at Nordea i går kom med sin kvartalsvise rapport om norsk økonomi, stilte bankens økonomer spørsmål ved om dette målet nødvendigvis er riktig. Kanskje er det for høyt?

Det ble pekt på at mange andre land har et mål på 2 prosent.

Bakgrunnen for at vi i Norge har et høyere mål er at man har regnet med at innfasingen av oljepenger i norsk økonomi ville skape et press, selv om det ikke akkurat ser slik ut nå.

Det er forståelig at debatten om inflasjonsmålet blusser opp.

Det er jo ingen naturlov som sier at man når et sosialøkonomisk nirvana hvis prisveksten blir akkuratt 2,5 prosent to år frem i tid.

En moderat prisvekst anses normalt som et tegn på en passelig temperatur i økonomien. De fleste er også enige om at fallende priser, deflasjon, er en uting. Det gjør at investeringer og kjøp blir utsatt, og det gjør det vanskeligere å justere inn priser og lønninger som er blitt for høye.

I desember var den underliggende prisveksten bare 0,4 prosent, sammenlignet med desember ett år tidligere - altså milevis under Norges Banks mål.

Men er dette egentlig så ille?

Det er helt spesielle grunner til at prisveksten nå er så lav.

En er klær og skotøy, hvor prisene falt 12 prosent fra desember til desember. Disse varene er i all hovedsak importert, og holdes nede av en kombinasjon av hard internasjonal konkurranse (fra Asia) og et etterslep av den sterke kronen vi hadde frem til i fjor vår.

En annen er flypriser, hvor Norwegians inntreden på markedet har ført til kraftig priskonkurranse, til glede for de fleste andre enn SAS og Norges Bank.

Ølprisene falt også markant på høsten i fjor, ettersom visse merker ble kategorisert som "billig-øl". Her får trolig Norges Bank følge av Orkla og KrF i sin bekymring, men neppe av så mange andre.

Man kan meget vel mene at det bare er hyggelig for norske forbrukere at økt konkurranse i enkeltsektorer presser prisene.

Så lenge arbeidsledigheten nå ser ut til å ha stabilisert seg og vist små tegn til nedgang, så lenge husholdningene fortsetter å øke sine lån med 10 prosent i året, så lenge kronen ikke lenger ser spesielt sterk, så lenge detaljhandelen øker robust og så lenge boligprisene igjen stiger - så er det vanskelig å se at det er poenget i å senke en allerede ekstremt lav rente.

Kan ikke norske forbrukere nå få kose seg med billig øl, kjøpe nye klær på billigsalg og besøke familien med billigfly?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere