RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Hva gjør Norges Bank?

Sist oppdatert:
I dag klokken 14 melder sentralbanksjef Svein Gjedrem hva som skjer med renten. Ekstremt lave pristall for november har skapt forvirring i markedet. Her er det du kan vente fra Norges Bank
Norges Bank har siden desember i fjor kuttet styringsrenten fra 7,0 til 2,5 prosent. Deretter gikk banken over til en nøytral grunnholdning, noe som betyr at banken ikke lenger signaliserer videre kutt.

De fleste regnet dermed med at bunnen var nådd, ikke minst siden en styringsrente på 2,5 prosent er meget lav i historisk sammenheng.

Men så kom pristall for november som var sjokkerende lave. Kjerneinflasjonen, hvor effekten av avgiftsendringer og energipriser holdes utenom, var bare på 0,5 prosent, når man sammenlignet med november i fjor.

Dette er det laveste nivået i moderne tid, og langt under Norges Banks mål. Norges Bank styrer mot at dette måltallet skal være 2,5 prosent to år frem i tid.

Dette medførte at flere begynte å lure på om det kan komme et nytt rentekutt. Ingen av deltagerne i en rundspørring TDN Finans har gjort blant bankenes og meglerhusenes makroeksperter, tror det kommer kutt nå, men fire av 12 tror at banken i dag vil endre grunnholdning i retning av videre kutt. Dette er en klar endring fra tidligere.

Sentralbanken står overfor en uklar situasjon.

På den ene siden er det argumenter for videre kutt. Det gjelder spesielt, og tungtveiende, den meget lave prisveksten, som er farlig nær deflasjon, noe som ansees som meget skadelig for økonomien. Men det gjelder også kronekursen, som har styrket seg igjen i høst, noe som igjen får eksportbedriftene til å skjelve. Dessuten låner norske bedrifter lite penger.

De som tror på endring i grunnholdningen, viser gjerne til en passasje fra Norges Banks siste inflasjonsrapport, hvor det heter:

"Etter en periode med svært lav inflasjon som vi nå har hatt, er det riktig å være særlig aktpågivende i pengepolitikken for det tilfellet at inflasjonen ikke tiltar som ventet. Siktemålet med pengepolitikken i tiden fremover er at inflasjonen skal opp."

På den andre siden er det robust vekst i husholdningenes lån, og Norges Bank er alltid bekymret for en boble her, boligprisene stiger igjen, detaljhandelen er sterk, sysselsettingen ser ut til å bedre seg raskere enn de fleste hadde ventet, og det er en klar tendens til oppsving i verdensøkonomien.

De som mener Norges Bank bør la rentekuttene hvile, peker også på at det er spesielle forhold bak den meget lave prisveksten i høst, spesielt lave importpriser på klær, men også priskrig på flyreiser og øl. Bør dette nødvendigvis føre til at man setter renten så lav at vi risikerer en ny generasjons gjeldsslaver? Gjeldsslaver er gjeldsslaver, om de så kan fly fulle rundt med Norwegian i billige klær fra Kina.

Opprettholder Norges Bank sin nøytrale grunnholdning i dag, vil trolig kronen og renten stige noe.

Endres grunnholdningen til negativ vil trolig det motsatte skje.

Skulle banken kutte renten på direkten, vil kronen og renten falle markant.

Personlig vil jeg bli meget overrasket om banken kutter renten i dag. Det er gode argumenter både for endret og uendret grunnholdning, men mitt tips er at banken ser situasjonen an og beholder en nøytral grunnholdning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere