*Nettavisen* Nyheter.

Kommentar: Hva var det han sa?

Trygve Hegnar fortsetter å skjelle ut iMarkedet for å ha påpekt at han har bommet med sine anbefalinger om aksjemarkedet det siste året. I opphisselsen driver han historieforfalskning

19.05.08 00:58

De siste årene har iMarkedet stadig blitt utskjelt av Trygve Hegnar fordi vi etter det kraftige børsfallet frem til høsten 2001 har anbefalt langsiktige investorer å kjøpe seg opp i aksjemarkedet.Hegnar har skrevet at vi villeder våre lesere, driver med "ren amatørisme" og "sannsynligvis lokker man bare uerfarne investorer inn i nye tap".Da er det jo ikke så rart at vi har valgt å følge med på hva Hegnar selv har anbefalt, og vi har påpekt at Hegnar og hans publikasjoner har vært gjennomført negative til aksjemarkedet, noe som det siste året har vist seg å være et dårlig råd.Her er en gjennomgang av Hegnars og Kapitals råd:

Kommentar: Hegnars fiaskoråd

I en lederartikkel i dagens Finansavisen fortsetter utskjellingen av iMarkedet, eller utavmarkedet, som Hegnar har døpt oss om til.Problemet til Hegnar er at han er nødt til å vri på historien for å få argumentasjonen sin til å stemme.Han skriver i dag: "Allerede i fjor sommer uttalte vi derfor i en rekke publikasjoner at avkastningen på bankinnskudd var så lav (ca 2 prosent) at aksjemarkedet nå begynte å bli interessant".Hegnar forsøker altså å gi inntrykk av at han sist sommer anbefalte å gå inn igjen i aksjemarkedet, etter at han for eksempel skrev at aksjene ikke var billige i januar i fjor, da Oslo Børs hovedindeks stod i 109 (nå er den i 177).Hegnars fremstilling er en fordreining.Her er hva han sa i et sommerintervju med Dagbladet 5. juli i fjor:- For profesjonelle er kanskje tida inne nå, når bankinnskudd gir negativ avkastning. Småsparerne må vente til de ser at verden er bedre.Og: - Folk har snakket om oppgang i tre år, og de har tatt feil. Jeg er kritisk og gammeldags. Det skal mer til før jeg råder folk til å satse på aksjer igjen. Mange har tapt halvparten av pengene, eller mer. Da hjelper det ikke med ti prosent økning!Da stod Oslo Børs hovedindeks i 136.7. august kom Hegnar med følgende sitater i Dagsavisen:- Hadde jeg kjøpt aksjer nå, ville jeg vært veldig bekymret.Og: - I mine øyne er ikke verdensøkonomien kommet ut av dødvannet. Jeg ser ikke signalene som tyder på at vi er inne i en oppgang, selv om det er mange som hevder at vi er det. Det ramler jo inn svake nøkkeltall hver eneste dag.Og: - Forutsetningene for en boble er på plass. Jeg ville ikke kjøpt aksjer nå.Da stor hovedindeksen i 145 poeng.Men kanskje han er blitt feilsitert i Dagbladet og Dagsavisen? La oss derfor se hva han selv skrev i sin lederartikkel i Finansavisen 21. juli i fjor:"De som nå kaster seg ut i aksjemarkedet for å ta igjen mer enn tre års nedtur, driver risikosport. Det er intet for oss".Og: "Markedet har tatt av for tidlig".Og: "Resultatene fra 2. kvartal, i USA og her, er ikke oppløftende. I beste fall er det en liten oppgang i fortjenestene, men ikke på noen måte slik at det kan forsvare kursoppgangen så langt i år."Da stod Oslo Børs hovedindeks i 139 poeng, og nå er den altså på 177.Man kan snu og vende så mye man vil på Hegnars synspunkter fra i fjor sommer: De kan ikke på noen måte kalles en anbefaling om at "aksjemarkedet begynner å bli interessant", slik han nå hevder.Det er en ærlig sak å ta feil, men da får man like godt innrømme det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag