RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Hvor dum skal man kunne være?

Sist oppdatert:
I dag meldes det at 268 nordmenn er svindlet av luremeglerhus i Spania. Tidligere i uken fikk vi høre at en bergenskvinne sendte en million til Nigeria-svindlere. Hvor dum skal man ha lov til å være
Les også: Nordmenn svindlet av falske meglerhus

I dag melder avisen Nationen er politiet gransker det som kan være blant de største enkeltsakene for økonomisk bedrageri av nordmenn noensinne.

268 personer er blitt lurt til å sende penger til meglerhus med navn som "Goodman Hart", "Morgan Paris" og "Alfa Euro Trading", for kjøp av aksjer. Virksomheten skal ha sitt utspring i Spania.

For et par dager siden kunne flere aviser melde om en kvinnelig akademiker fra Bergen som hadde sendt en million kroner til nigerianske svindlere som sa hun hadde arvet et beløp på 9 millioner dollar.

Kvinnen tok opp et lån i banken og møtte svindlerne i Tyskland, til tross for at banken innstendig skal ha advart henne om at dette var svindel.

Dette er selvsagt tragisk for dem det rammer, og selvsagt skal politiet ta tak i slike saker.

Men det reiser også spørsmål om hvor dum man kan være, og samtidig forvente at samfunnet - politiet - skal bruke store ressurser på å oppklare rotet i etterkant.

Slike svindlere virker sikkert overbevisende - det ligger på mange måter i svindlerens natur.

Men dette tilsvarer omtrent at en person kommer bort til deg på gaten og spør om du vil ha en million bare du gir ham 100.000 kroner først.

I en slik situasjon vil de fleste tenke: Hvorfor skulle en ukjent person gi meg masse penger? Er ikke dette for godt til å være sant? Hvilken sikkerhet har jeg for at han ikke stikker av med pengene mine?

Dessverre ser det ut som en god del mennesker glemmer å stille disse spørsmålene når de får tilsvarende tilbud i form av kjøp av aksjer som helt sikkert vil gå opp eller utrolige gevinster fra arv eller diamanttransaksjoner i Afrika.

Det er ikke forbudt å tenke seg om, heller ikke når man får eposter fra Nigeria eller blir oppringt av ukjente "meglerhus" fra Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere