RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Høy oljepris?

Sist oppdatert:
Oljeprisen er på rekordnivåer. Eller er den egentlig det? Og hvis den er så knallhøy, hvorfor ødelegger det ikke veksten i verdensøkonomien, slik mange har spådd
Oljeprisen ligger nå rundt 40 dollar, og oppe i 43 dollar i USA. Mange påpeker at dette er rekordhøye nivåer. Tidligere har rekordhøye oljepriser ført til frykt og beven på aksjemarkedene og depresjoner i økonomien generelt.

Er det bare et tidsspørsmål før det skjer igjen?

Det er ikke sikkert.

For det første har man det momentet at mange ser ut til å nekte å tro på at oljeprisen vil holde seg så høy som nå. Dette forklarer at det ennå ikke er blitt skikkelig fart i letingen etter nye ressurser, slik mange har ventet på lenge.

Men vel så viktig er det at oljeprisen slett ikke er så høy som man kan få inntrykk av - når man tar høyde for inflasjon. Riktignok er prisen nå rundt fire ganger så høy som under oljekrisen i 1973 til 1974, da de arabiske landene skrudde igjen kranene, til sjokk fra en vestlig verden som var blitt vant til billig olje.

Men korrigerer man for inflasjon var prisen da omtrent det den er nå - 43 dollar. Det viser tall fra BPs Statistical Review of World Energy 2004.

Og under urolighetene rundt revolusjonen i Iran i 1979 og 1980 nådde oljeprisen over 35 dollar, og det utgjør 80 dollar inflasjonsjustert.

I tillegg påpeker mange økonomer at olje tross alt er en mindre viktig ingrediens i den oppskriften som gir økonomisk fremgang nå enn for noen tiår siden.

Uansett: Oljeprisen er høy og gir gode inntekter til oljeselskaper - og heldiggriser som bor i Norge - men den er ikke nødvendigvis så høy at det er krise for verdensøkonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere