Gå til sidens hovedinnhold

KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

De siste dagene har igjen romfolkets situasjon i Oslo blitt satt på mediens dagsorden. Igjen har fattigdom og slumaktige levekår forstyrret vår hverdag. Og det midt i fellesferien.

Det er alltid litt påtrengende. Litt ubehagelig å kjenne på følelsen av at vi kanskje burde bry oss mer. At vi burde gjøre noe for dem som ser seg nødt til å tilbringe dagene med å tigge, kanskje også stjele. Men så er det jo som regel så veldig mye annet vi må bry oss om, så vi lar det være. Helt til elendigheten flytter inn i vår egen bakgård.

De siste dagene har debatten rast både i våre spalter, på sosiale medier og i andre medier. Mange kommentarer skremmer meg. Det synes som om romfolket ikke er beskyttet av rasismeparagrafen – og vår iboende respekt for denne – slik andre folkegrupper er.

Leder for bydelsutvalget på Grünerløkka, Per Østvold, skrev for noen dager siden et innlegg på nyemeninger.no, der han skriver følgende: «Bytt ut rom med jøde når du leser mediene eller følger med i den offentlige debatt i Europa, og du vil skjønne at rasisme og forakt for de svakeste, fortsatt har gode vekstvilkår».

DETTE MENER LESERNE – «Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Det er et interessant og svært skremmende tankeeksperiment. Ville vi sagt at «jødene må sendes ut av landet»? Eller «her bæsjer jødene», eller hva med «oppretter egen jøde-leir»? Det gir meg en emmen smak i munnen bare å skrive dette for eksempelts skyld, og når jeg da vet at en del av kommentarene er så ekstremt mye drøyere enn dette, blir jeg skremt.

Ville vi sagt at «jødene må sendes ut av landet»? Eller «her bæsjer jødene», eller hva med «oppretter egen jøde-leir»?

Mange ber dem ryke og reise, enkelte kaller dem undermennesker og de fleste er i alle fall overbevist om at «ikke i min bakgård». Hvordan ble det egentlig slik?

Når rundt to hundre romfolk flytter inn i en provisorisk teltleir uten nødvendig sanitæranlegg er det klart at fattigdommen blir langt mer synlig. Sofienberg er et område med mange boliger, og for mange blir nå både synet av fattigdommen – og lukten som nødvendigvis følger med – en ubehagelig del av nærmiljøet.

LES OGSÅ: – Leiren må avvikles før neste gudstjeneste

Politiet har også fortalt at av 69 kontrollerte romfolk var 68 registrert med kriminelle forhold.

Det er klart at det bidrar til å skape frykt, jeg forstår det, men debatten tar en gal retning når den ender i grov rasisme og hat mot en hel folkegruppe.

DittOslo.no har flere ganger snakket med representanter for romfolket. De sier de drømmer om arbeid. Og norske venner. De vil ikke bo i leire, de vil ikke gjøre fra seg utendørs og de vil ikke tigge. De vil ikke være fattige. Selvsagt.

Men for å løse situasjonen til romfolket trenger man så uhyre mye mer enn en «quick-fix». Løsningen er ikke å hive dem ut av Sofienberg kirkes tomt. Den er ikke å gi dem tilgang til dusj og toalett i Oslo, Bergen eller Trondheim. Den er ikke å kaste dem ut av landet, eller å sette i gang et felles-europeisk samarbeid for å bedre forholdende i romfolkets respektive hjemland, slik Europarådet har vedtatt.

LES OGSÅ: – Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

Løsningen er langt mer kompleks, og innebærer antakeligvis en god blanding av tiltakene over, samt en rekke andre, der holdningsskapende arbeid må ligge langt opp på lista.

Romfolket har selv også et ansvar for å bedre egen situasjon. De må være lydhøre for norske lover og regler. De må bistå både myndigheter og eventuelle arbeidsgivere med å skaffe til veie nødvendige papirer og dokumentasjon, slik at de faktisk kan ta seg arbeid. I tillegg må de – på lik linje med alle andre folkegrupper og enkeltpersoner – forholde seg til de konvensjoner vi har blitt enige om at skal gjelde i samfunnet.

Det handler i stor grad om å våge å si noen ubehageligheter høyt. Alle berørte parter må også bli inkludert og involvert i egen situasjon. Vi kan ikke være redd for å tråkke noen på tærne hver eneste gang vi diskuterer situasjonen til romfolket, men vi må vokte oss vel for å synke så dypt at vi tyr til inhumane plattheter når noen som er litt annerledes enn oss flytter inn i vår egen bakgård.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

LES MER OM ROMFOLKETS SITUASJON I OSLO:

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

– Vi bor på samme måte i Romania

Bekymret over manglende doer

Setter opp toaletter for romfolket

Griller hunder og bæsjer i buskene

– Behandlingen romfolket får minner om holdninger fra nazismen

– Romfolket må behandles som mennesker!

Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

Tiggerne er ikke tyvene

– Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke

Lanserer tiltak for romfolket i Oslo: Foreslår å gjeninnføre forbud mot tigging

«Behandlingen romfolket får er en total ansvarsfraskrivelse»

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre