RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Jan Chr. Nedsahl

Sist oppdatert:
Denne uken har vi sett vinterens andre kursras i Tandberg. Dermed er den tredje kursfiaskoen ganske komplett for styreleder Jan Chr. Opsahl, etter tidligere ras i Tomra og Tandberg Television
Tandberg-kursen ligger nå rundt 20 kroner. Det innebærer et fall på over 80 prosent fra toppnivåene i fjor.

Dette kursraset er dessverre ikke enestående for selskapets styreleder Jan Chr. Opsahl.

Han er styreleder i tre børsnoterte selskaper, Tomra, Tandberg og Tandberg Television. Så mye har disse selskapene falt fra sine toppnoteringer:

Tandberg Television: 93 prosent
Tomra: 85 prosent
Tandberg: 83 prosent

Og dette har vært blant de tyngste selskapene på Oslo Børs. Tomra har fortsatt - etter dette raset - en børsverdi på 5,5 milliarder kroner, Tandberg er verdt 2,7 og Tandberg Television snaut en halv milliard.

Det kan selvsagt være bare uflaks, og det kan være tilfeldig at Opsahl er styreleder i alle tre selskapene. Men det virker ikke særlig sannsynlig.

Vi tror bakgrunnen er å finne i at Opsahl og kretsen rundt ham, som består både av investorer, ledere og styremedlemmer, er ekstremt flinke til å trekke opp kursen på selskapene de er inne i.

I de gode tidene var det ikke måte på hvor enestående, hurtig voksende og lønnsomme disse selskapene var, og ikke minst, skulle bli.

Den som våget å heve stemmen med kritiske spørsmål, fikk i klartekst beskjed fra Opsahl & Co. om at dummere synspunkter hadde de sjelden møtt.

Forventningene ble i alle tre tilfellene enorme.

Kursfallet har mer sammenheng med overdrevne forventninger enn med dårlige selskaper.

Ta Tandberg: Riktignok ventes nå fallende omsetning fra 2002 til 2003, men de fleste tror fortsatt på overskudd. Meglerhuset ABG Sundal Collier sendte i går ut en analyse hvor de anslår et driftsresultat på hyggelige 240 millioner kroner i år av en omsetning på 1,49 milliarder. Samtidig har selskapet 1,3 milliarder kroner (!) i kontanter, altså nesten halve børsverdien. Likevel anbefaler ABG Sundal Collier salg av aksjen.

Tomra er også et spennende og lønnsomt selskap, mens Tandberg Television er på god vei til å snu store tap til lønnsomhet i et tøft marked for TV-teknologi.

Men i det voldsomme kursfallene ligger det en ekstrem skuffelse og mistro rettet mot selskapenes ledelse og styre, og dette vil henge ved Opsahl i lang tid fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere