*Nettavisen* Nyheter.

Ylva Vendela Ullahammer Bordsenius

KOMMENTAR: «Jeg er søvnløs»

Mange føler de går glipp av livet ved å sove vekk nettene, skriver artikkelforfatteren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART

Faen. Dyna mi er ikke lenger for kald eller for varm. Dyna mi er lava i det ene minuttet. I det neste transformerer den seg til et stort, iskaldt snøfnugg. Som så mange andre er jeg søvnløs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når det kommer til rusmisbruk og søvnløshet, er det å oppsøke hjelp viktig. Fort, skriver artikkelforfatteren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART

Humøret er ustabilt, pengene som er forsvunnet på kaffe, og klokken på veggen danner en høyere bass en Skrillex noensinne har prestert.


Verken jeg eller du er den eneste. I følge TV2 har 500 000 nordmenn søvnproblemer. En halv million av landets innbyggerne sliter med å få blund på øynene. Blant disse er ekstremt mange unge. Hvorfor er unge mer utsatte enn voksne og hva kan gjøres for å forbedre problemet?

Mange føler de går glipp av livet ved å sove vekk nettene. Det finnes så ufattelig mange bortforklaringer på de omdiskuterte soveposene at det er til å grine av

Når en er ung går en gjennom hormon berg-og-dal-baner daglig. Små, hverdagslige problemer blir relativt mye større enn de er i utgangspunktet. Alt fra familie til karakterer, fra venner til fester, fra sport til rus.

Årsaker til søvnproblemer kan være det meste fra narkolepsi, til psykose, depresjon, voldtekt, til søvnapné. Eller rett og slett sene netter, mistrivsel, stress eller festing. Alle individer har ulike årsaker.

Hva er utfallet av lakenskrekk? Søvn har enormt mye å si når det kommer til innsats på skole og jobb. Særlig i grunnskole- og videregåendeperioden er det viktig å være utvilt og prestere og lære så mye som mulig. Søvn går utover ens selvtillit, gjøremål, forhold til sine nærmeste, egen tankegang og innstilling.

Helt ærlig… Hvorfor i helvete velger vi egentlig å være våkne til 04:20, når utfallet er søvnposer under øynene og tunge øyelokk? Ståstedet for de fleste er at «serien ble så spennende at jeg måtte se neste episode», eller «jeg var helt ærlig ikke så trøtt der og da.» Mange føler de går glipp av livet ved å sove vekk nettene. Det finnes så ufattelig mange bortforklaringer på de omdiskuterte soveposene at det er til å grine av.

Når en ikke er i stand til å sove en natt i strekk er det mange unge som tyr til rusmidler. Selvmedisinering har dessverre blitt et utbredt problem blant unge – og sikkert voksne også – i Norge.

«I starten var det nok ren og skjær innbilning at det var akkurat det som måtte til. Men med tiden fikk jeg faktisk ikke sove uten hjelp fra hasjbruk,» bekjenner «Chris» (19).

Når det kommer til rusmisbruk og søvnløshet, er det å oppsøke hjelp viktig. Fort. For problemet vil utvikle seg og forstørres til det ikke er så mye en kan gjøre med det. Resepter, piller, anti-depressive, sovetabletter, hasj.

Jenter, gutter, kvinner, menn – bruk stemmen din, snakk med noen. Ikke ty til enkle og kortsiktige løsninger. Ungdom som trenger å lette brystet med et par ord trenger ikke nødvendigvis bli sendt på psykologtime og bli utsatt for de tomme ordene som, «Jeg forstår hvordan du har det.»

Møt tankene deres, utveksle månelyse netter med de rundt deg og ikke mist fotfestet.

Ylva Vendela Ullahammer Bordsenius
Bjørnholt vgs. og dittOslos ungdomsredaksjon

Skrillex:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.