RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Kjøpe gull?

Sist oppdatert:
Etter tre års ras i aksjemarkedet, faller nå også innskuddsrenten i bankene. Hva skal du så investere i? Det kan være fristende å putte pengene i noe håndfast, i gull. Men det er ikke sikkert det er så lurt heller
Etter en lang periode hvor gull var for spesielt interesserte, er det edle metallet igjen kommet i fokus.

Det er ikke så rart, når verdens børser jevnt over er halvert de siste tre årene, mens gullprisen har steget solid. Hadde man surfet på aksjerallyet til våren 2000, og så byttet til gull ville man skutt, ja, gullfuglen.

Gullprisen steg fra en bunn rundt 260 dollar for et par år siden til 380 dollar i begynnelsen av februar i år. Men nå har den deiset ned til rundt 335 dollar.

Er det så lurt å kjøpe gull?

Det avhenger i stor grad av hvor elendig du tror utviklingen blir i verdensøkonomien og finansmarkedene.

Blir det riktig elendig, slik for eksempel investoren Øystein Stray Spetalen tror, er gull lurt. Spetalen har da også sagt at han tror gullprisen vil stige kraftig ( Spetalen tror gull blir ny dotcom-boom ).

Gull er nemlig en "trygg havn" når man mister tiltro til verdipapirer. Hvis myndighetene pumper opp budsjettene for å stanse nedturen, og dermed skaper et nytt inflasjonsproblem, er gull også trolig en god løsning. Gullprisen steg kraftig på 1970-tallet, da inflasjon var et stort problem. I denne perioden gikk aksjemarkedene generelt dårlig.

Men gull har også sine problemer. For det første er det veldig vanskelig å si hvilken verdi gull skal ha. Hva som brukes av gull til smykker og andre formål har minimal betydning, i forhold til de enorme gullreservene som rett og slett ligger lagret.

Så selv om gull er en fysisk investering, en klump du kan ta i, er verdien svært usikker.

I tillegg er det viktig å være klar over at gull neppe vil være noen god investering på lang sikt. Kjøper du aksjer, får du over tid betalt for å stille risikokapital tilgjengelig for verdiskapning.

Å eie gull skaper ingen verdier.

I perioder har gull vært gullkantet, men i andre perioder har det vært katastrofalt. Over tid har aksjer gjort det langt bedre.

Selv om gullprisen har steget de siste par årene, er det nå 23 år siden gullprisen nådde tidenes høyeste notering, på 875 dollar pr. unse. I dag er den altså 335 dollar.

For å sette det i perspektiv: I denne perioden er konsumprisindeksen i Norge tredoblet. Hvis vi ser bort fra valutaendringer, ville du altså, inflasjonsjustert, tapt over 85 prosent av gullinvesteringen siden 1980.

Men hva hvis du var heldigere med timingen? Vel, da USA ga slipp på gullstandarden på begynnelsen av 1970-tallet, var gullprisen rundt 50 dollar.

Den steg kraftig i løpet av 1970-tallet. Men samtidig var inflasjonen kraftig i denne perioden. Prisene i Norge er fra begynnelsen av 1970-tallet 5-6-doblet, mens gullprisen er 6-7-doblet.

Med andre ord er det bare så vidt gull har gitt positiv avkastning etter inflasjon, selv med god timing.

Og det har gitt langt dårligere avkastning enn de aller fleste av verdens aksjemarkeder over slike tidsrom som vi snakker om her.

Nå kan det godt være at vi står foran et gull-rally. Det kan slett ikke vi, og knapt noen andre, utelukke.

Men poenget er at gull er bare en investering for å bevare verdier i perioder hvor andre investeringer går uvanlig dårlig.

Over tid er gull en sikker taper sammenlignet med verdipapirer som innebærer at man investerer i verdiskapning.

God helg - med eller uten gull!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere