RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Klarer du å "time" aksjemarkedet?

Sist oppdatert:
Etter den kraftige oppturen rådes du igjen til å kjøpe aksjefond. Er det lurt
Her kan du lese om iMarkedets syn på aksjemarkedet nå:

Kommentar: iMarkedets aksjesyn

Oslo Børs' hovedindeks rundet 200-nivået mandag. Indeksen, som gir et bilde over utviklingen til aksjene på Oslo Børs, har mer enn doblet seg på et år.

Det komiske nå er at en rekke av ekspertene som anbefalte småsparerne til å selge sine aksjer og fond på bunnen ifjor, nå anbefaler sparerne igjen å kjøpe. Dermed er sparerne inne i en situasjon hvor de selger på bånn og kjøper på topp. Er dette lurt?

Åpenbart ikke. Det er en sikker vei til fattigdom.

Sist i tirsdagens VG ser man et eksempel på dette fenomenet.

- Nå bør du satse på fond, heter det i overskriften til riksavisen. I saken påpeker imidertid representantene for bransjen, med DnB i spissen, at det er smart med langsiktig sparing.

Dette sa imidlertid DnB Investors Jan Penne til Dagens Næringsliv 26. februar 2002, etter at hovedindeksen hadde falt igjennom 100 nivået. Spørsmålet fra avisen var "Hva ville du ha investert i, dersom du hadde hatt penger til overs".

- Akkurat nå hadde jeg sittet stille og lagt en langsiktig
plan. Dersom jeg fikk tilgang på mye penger, ville jeg ha spredt
investeringene utover i en lengre periode, uttaler Penne, og nevner ikke sine egne fond med et ord.

Historien viser dessverre at norske småsparere ikke får med seg meravkastningen i aksjemarkedet fordi de nesten konsekvent kjøper når alt er lyst og kursene høye, og blir skremt fra å fortsette med sine kjøp når verden ser mørk ut og kursene er lave.

iMarkedet har gjentatt tidligere at dette er en helt mislykket strategi for den som skal investere i aksje og aksjefond på lang sikt. Vi sier det med USAs mest vellykkede investor, Warren Buffett:

- Utsiktene er aldri klare. Du betaler en svært høy pris i aksjemarkedet for en positiv stemning. Usikkerhet er faktisk en venn av den som kjøper langsiktige verdier.

iMarkedet har flere ganger terpet på dette, men tegningen i aksjefond viser at altfor få har hørt på oss. Mens nordmenn pøste penger inn i fondene i de glade dagene i 1999 og 2000, var det nesten ingen som ville kjøpe aksjefond i fjor vinter, da kursene var på et lavmål.

Derfor er vårt råd at det er lurt å investere i aksjefond, men da bør du være langsiktig.

Å "time" oppgangen og nedgangen i aksjemarkedet er svært vanskelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere