RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Når ekspertene bommer

Sist oppdatert:
iMarkedet har sett på resultatene etter at vi i desember ba noen av Norges fremste børseksperter om deres spådommer for 2004. Det ble veldig mange bomskudd, og det er lærerikt
Onsdag gjorde vi opp status etter at vi i desember ba en rekke av Norges fremste aksjeeksperter om deres spådommer og utsikter for 2004 ( Utsikter for 2004: Dette mente ekspertene ).

I går fulgte vi opp med å se på de konkrete aksjerådene de ga ( Ekspertenes skivebommer ).

Uten å gå i detaljer: Det var bomskudd over hele linjen, både på hvilke trender som ville prege markedet og hvilke aksjer som ville gå godt og dårlig.

Hovedgrunnen til at det ble så feil er den voldsomme oppgangen i oljeprisen, som har tynget børsene internasjonalt, men samtidig sendt norske oljerelaterte aksjer opp. Dette var det ingen som forutså.

At høyt gasjerte eksperter bommer fullstendig, og gir salgsanbefalinger som gjør det klart bedre enn kjøpsanbefalingene, har selvsagt en underholdningsverdi i seg selv.

Men det er mest av alt lærerikt og interessant.

Det er ingen tvil om at det ligger mye kompetanse i den gruppen vi intervjuet i desember.

Når resultatene likevel blir så dårlige, så sier det noe om hvor vanskelig det er å spå utviklingen i aksjemarkedet på mellomlang sikt.

På lang sikt er det enklere: Markedet skal opp.

På kort sikt kan man også ha mer og mindre gode "caser" på aksjer som er i støtet.

Men når det har gått noen måneder, er bildet ofte helt endret.

Svært ofte preges aksjemarkedet av en faktor man ikke så for seks måneder siden, eller for et år siden.

I år er den faktoren åpenbart oljeprisen. Men det har vært mange slike jokere de siste årene: Asia-krisen, dotcom-boblen (både opp og ned), renteraset og veksten i Kina, for eksempel.

Det kommer nesten alltid en slik joker på bordet. Og det var nesten aldri noen som så den komme på forhånd.

Dette har konsekvenser for hvordan man bør investere i aksjemarkedet. Man bør være svært forsiktig med å hoppe på motebølger, for neste år er det en annen bølge som skyller inn over børsene.

Man bør også være svært forsiktig med å fremskrive dagens bilde, for eksempel ved å tro at en sektor som nå er i støtet (la oss si oljeselskapene) også vil være det neste år.

Ofte vil man gjøre det bedre ved å ta utgangspunkt i at verden kan være snudd på hodet om ett år eller to, og heller se etter hvilke sektorer som i dag er upopulære og lavt verdsatt.

For hvem vet: Kanskje neste års joker gjør at disse sektorene kommer på moten igjen?

Illustrasjonsfoto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere