RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: NRK og valget i USA

Sist oppdatert:
Kommentar: Om man brukte NRK som kilde for å vurdere valget i USA skulle en bli sjokkert og overrasket over at Bush vant valget
NRK bør gå i seg selv etter valget i USA. De bør tenke seriøst gjennom hvordan de la opp sin dektning, og i hvilken grad kommentatorer og journalisters egne oppfatninger ble eksponert for det norske folk.

Hvorfor er valget i USA viktig for norske investorer? Det handler ikke bare om utenrikspolitikk, om FNs rolle eller krigen i Irak. Valget i USA dreide seg først og fremst om det som valg i USA bestandig dreier seg om: Økonomi.

For norske investorer er derfor utgangspunktet følgende: Dersom Bush ville vinne valget burde det være positivt. Dersom Kerry vant ville det vært negativt. Dette bildet er ikke helt enkelt, det er ikke svart-hvitt, men det er i alle fall det som har vært konsensus blant økonomer og strateger verden over i forkant av valget.

Investorene likte ikke at Kerry ville reversere Bush sin skattepakke og innføre handelsrestriksjoner. Man har imidlertid også vært bekymret over underskuddene i USAs økonomi under Bush-perioden.

Norske investorer er en del av dette, de tar del i verdensmarkedet og de får merke svingningene og langtidseffektene av et politisk sceneskifte i USA.

Men nettopp dette unlot NRK bekvemlig å rapportere om i sin iver etter å trøkke Bush ned og hausse Kerry opp.

Mange ble derfor overrasket onsdag da det kom frem at Bush i realiteten har gjort et brakvalg i USA - i alle fall de som fulgte med på statskanalen.

Realiteten er Bush ikke bare har han vunnet flere velgere enn ved valget i 2000 - målt prosentvis av stemmene. Hans parti, de republikanske, har også fått råderett over Senatet og bedret posisjonen i Kongressen. Dette betyr at amerikanerne har sluttet opp om sin president og om det republikanske partiets måte å drive USA på.

Denne oppslutningen måtte man lete lenge etter i norske medier forut for valget. Men det er en realitet at i de aller fleste amerikanske medier har publisert meningsmålinger der Bush ledet. Man trengte ikke gå lenger enn til demokratvennelige Washington Posts daglige meningsmålinger - der Bush nesten utelukkende var ledende.

NRK hadde kanskje den mest farvede og Kerry-vennlige dekningen av valget. Statskanalens USA-korrespondent Joar Hoel Larsen brukte nesten bare demokratiske samlinger som oppholdssted før, under og etter de viktige kandidat-debattene i forkant, og i hele hans rapportering gikk det, slik vi forstår, tydelig frem at han favoriserte demokratene.

Men ikke bare Larsen, også hele den utenrikspolitiske tyngde som har sitt daglige virke på Marienlyst, brukte mye tid og energi på å hausse opp Kerry. Hvordan? Man la vekt på den enorme misnøye som eksisterte mot Bush - hans måte å være på, hans innsats i "Krigen Mot Terror", fordelingspolitikken og så videre.

Kerry ble imidlertid fremstilt som en moderat konsensuspolitiker, en blanding av det beste fra de norske partier mens Bush ble fremstilt som en gal cowboy med enda galere og ikke minst smartere bakspillere fra det amerikanske "globale næringsliv."

Ingen i NRK, så vidt vi har registert, har fått med seg at Kerry ville stramme igjen på verdenshandelen og øke en allerede omstridt amerikansk proteksjonisme.

Ved å legge rapporteringen i forkant av valget til grunn skulle man tro at dersom amerikanerne ikke var dum i hodet så ville de velge Kerry med god margin.

Det motsatte ble tilfellet.

På tirsdag valgdagen, fikk vi en forsmak av hvordan valutamarkedet og aksjemarkedet ville reagere med Kerry som president. Bare ubekreftede rykter om en seier til Kerry i viktige svingstater sendte aksjer og dollaren rett i kjelleren på Wall Street

Det hadde fortsatt dersom Kerry virkelig ble valgt. Ikke fordi at de som spekulerer i aksjer og valuta liker Bush og synes han er en grei kar, ikke fordi dette markedet har noen som helst følelse for noen som helst.

Men fordi markedet mener at Kerry ville være verre for økonomien. På noen annen måte kan ikke bevegelsene, som har vært heftige i valuta, rente, råvare og aksjemarkedet natt til onsdag og kvelden forut, forstås. Etter valget fikk man et Bush-rally på Wall Street.

Da er det litt underlig at folk, etter å ha sett endel på NRKs dekning, ventet at Kerry ikke bare ville vinne men at han ville vinne klart over Bush.

NRKs renome som en moderat og kunnskapsfull, samt ikke minst objektiv, nyhetsformidler og analytiker, fikk seg et skudd for baugen natt til onsdag. Sammen med det demokratiske partiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere