RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Oljefondet vil friste politikerne

Sist oppdatert:
Oljefondet økte kraftig i andre kvartal. Det skal liten fantasi til å tippe at den bulende pengebingen vil øke presset fra politikere som vil bruke mer penger på neste års statsbudsjett
Les også: Knallkvartal for oljefondet

Ved utgangen av andre kvartal var Statens Petroleumsfond på 775 milliarder kroner. Det er en økning på 93 milliarder i løpet av kvartalet, noe som både skyldes god børsavkastning, tilførsel av nye oljepenger og en svakere kronekurs.

Med mindre vi får et nytt børsras i høst, vil fondet bli mye større enn tidligere anslått. Så sent som i revidert budsjett i mai anslo man at fondet ville være 816 milliarder ved årets slutt.

Med dagens høye oljepris vil inntektene fra sokkelen trolig medføre at dette målet trolig blir nådd selv om porteføljen ikke skulle gi avkastning i det hele tatt i høst.

Og det er lite sannsynlig, både fordi 60 prosent av porteføljen er i obligasjoner med relativt stabil avkastning, fordi aksjemarkedene har startet brukbart så langt i tredje kvartal, og fordi kronen har fortsatt å svekke seg, primært mot dollar.

Det skal ualminnelig liten fantasi til for å tippe at dette vil føre til enda hardere press for å bruke mer penger under høstens behandling av statsbudsjettet.

I en situasjon hvor sentralbanksjef Svein Gjedrem forsøker å kickstarte økonomien med voldsomme rentekutt, er det vanskelig for regjeringen å snu på skillingen.

Men så er det bare det at politikerne allerede har brukt pengene på forskudd. Stortinget har vedtatt at man normalt ikke skal bruker mer enn 4 prosent av oljefondet over statsbudsjettet, men politikerne brøt regelen nesten før blekket var tørt.

Ifølge en beregning gjort av Nordea må fondet opp i 940 milliarder før det blir rom for å bruke mer penger innenfor handlingsregelen.

Det skal mye til at man når dit ved nyttår. Da må man trolig se en ny, kraftig kronesvekkelse - som øker fondets verdi i norske kroner.

Men selv om pengene altså er brukt på forhånd - hvis man tar hensyn til handlingsregelen - tror vi ikke dette vil hindre at man drar til litt ekstra på statsbudsjettet i høst.

Hvorfor ta belastningen med å leke Onkel Skrue når arbeidsledigheten øker og Svein Gjedrem står på gasspedalen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere