RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Orkla-avtalen viser Røkkes problemer

Sist oppdatert:
Det har lenge vært klart at Kjell Inge Røkkes selskapssystem vakler, og det er ikke mindre klart etter den avtalen som i dag ble annonsert med Orkla. Det blir nok smått med luksusforbruk for Røkke fremover
Les også: Orkla bekrefter 150 mill. - Røkke med låneløsning til 2005(Ny3)

I dag er det annonsert at Orkla og Norway Seafoods Holding er blitt enige om en løsning etter at Orkla ikke fikk 600 millioner i oppgjør for et lån for to uker siden.

Løsningen innebærer at Orkla får 150 millioner kroner, og samtidig får en bedret sikkerhet for de gjenstående 450 millionene, som skal betales ved utgangen av neste år.

Dette viser klart problemene i Røkke-systemet.

Orkla hadde et uomtvistet krav på 600 millioner kroner nå i høst. Samtidig har Orkla kuttet de strategiske båndene til Røke, og ønsket bare å få ut pengene sine. Og Orkla-konsernet har aldri vært kjent for å være bløte når det gjelder å stå på juridiske krav.

Når Orkla likevel godtar at tre fjerdedeler utsettes, mot en bedret sikkerhet, viser det at man har vært svært redd for at et lån uten god sikkerhet ville være lite verdt.

Det indikerer at Orkla ser for seg at en krise i Røkke-systemet ikke bare ville avdekke at Røkkes egenkapital var borte, men at det også kunne utløse et svarteperspill blant långiverne, hvor bare de med best sikkerhet - i praksis bankene - ville fått oppgjør.

I tillegg til Orkla ville de som hadde investert i Aker RGIs obligasjonslån i så fall ligget dårli an, og man ser da også at dette lånet har vært omsatt ned mot halvparten av pålydende verdi.

Derfor har det vært så viktig for Orkla å bedre sin sikkerhet at selskapet har akseptert en utsettelse de ellers ikke har noen interesse av.

Orkla må antas å ha god innsikt i Røkke-systemet. Dersom de så at långivernes posisjon var solid, ville de aldri akseptert dagens løsning.

Bankene inngår også i den fremforhandlede løsningen. Alt tyder på at de nå har tatt full kontroll i Røkke-systemet, og de aksepterer neppe at Røkke tar ut en eneste krone til luksusforbruk.

Så her kan det nok bli solgt både fly, båter, biler og hytter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere