RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Renteråd i hytt og vær

Sist oppdatert:
Hvis du synes aksjeanalytikerne bommer fælt: Velkommen til renteanlytikernes verden. Rådene om renteutvikling, og dermed valget av fast eller flytende rente, fremstår som rent lotteri
De siste årene har aksjeanalytikere fått mye juling, og ofte fortjent.

For det første har de bommet grovt på sine ofte optimistiske estimater for selskapenes fremtidige overskudd.

For det andre er det i mange tilfeller avslørt at analytikerne ikke har hatt investorenes beste for øye, men i stedet har sminket analysene sine for at meglerhuset de jobber for skulle få lukrative rådgivningsoppdrag for selskapet som ble analysert.

Men makroanalytikerne, som lager anslag for ting som renter og valutakurser har sluppet merkelig billig unna.

Det burde de ikke, for her er det også mange bommerter, om enn motivene ikke nødvendigvis er suspekte.

Fondsselskapet Holberg Forvaltning har satt sammen den interessante og morsomme grafen under. Den viser beregnet nivå på boliglån med fem års rentebinding, kombinert med et utvalg råd fra makroeksperter.Nå er ikke min hensikt å gjøre narr av makroøkonomene (vel, ikke bare det i alle fall). Men grafen og sitatene viser hvor vanskelig det er å spå renteutviklingen, ikke minst for lange renter, som det her er snakk om.

Også andre undersøkelser har vist at makroøkonomene i sine renteprognoser er omtrent like treffsikre som Frode Andresen på skiskytterstandplassen.

Analysefirmaet Bank Credit Analyst gjorde for noen år siden en gjennomgang av renteprognosene til femti prognosemakere. Kort fortalt bommet de fullstendig. De klarte stort sett aldri å forutse kommende vendinger i renteutviklingen.

Samtidig tyder mye på at mannen i gata ikke er så dum når det gjelder renteprognoser. I alle fall har Gjensidige NOR gjort en gjennomgang av privatkundenes valg av fastrentelån, og kundene har jevnt over valgt gunstige tidspunkter.

En banal grunn kan være at kundene ikke baserer seg på kompliserte modeller over hvor renten skal være om tre eller fem år. I stedet bytter de til fastrente når den faste renten er vesentlig lavere enn den flytende.

De tar altså en gevinst her og nå til fordel for en fremtidig gevinst som makroanalytikerne og markedet venter på.

Dersom proffenes renteprognoser, og dermed markedets prising av lange renter, er basert på svært usikre forutsetninger, kan det kanskje være en lur strategi. Man vet hva man har, men ikke hva man får...

iMarkedet har anbefalt binding av både boliglån og studielån fordi man frå en rask rentenedsettelse til et nivå som i historisk sammenheng ikke er høyt ( Kommentar: - Bind studielånet! og Kommentar: Fare for høyere fastrente ).

Det første rådet, om studielånet, gjelder fortsatt fullt ut. Det andre er noe svekket av at den oppgangen i fastrentenivået vi forutså nå har kommet i flere banker, slik at tilbudene ikke lenger er like gode for kundene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere