RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Saddam og børsene

Sist oppdatert:
Noen tror pågripelsen av Saddam Hussein vil skape ny børsoppgang. Men det er tvilsomt om arrestasjonen av en skjeggete uteligger i et hull i bakken vil ha mye å si på sikt
Les også:


Markedene reagerer på Saddam-arrest

Enkelte observatører mener arrestasjonen av Saddam Hussein vil bety lite for finansmarkedene, utover en kortvarig oppgang for børsene i dag. Andre mener dette er langt viktigere, og vil gi en betydelig oppgang.

Jeg tror dette betyr svært lite.

For det første har vi allerede sett en kraftig børsoppgang siden usikkerheten rundt Irak var på det meste. La meg minne om at Oslo Børs fra bunnen i februar er opp over 65 prosent. Også andre børser i verden har steget kraftig.

Dette var en oppgang som kom fordi det var priset inn ekstremt mye usikkerhet i børsene, store investorer hadde vært tvunget til å selge, og det var betydelig usikkerhet rundt om oppsvinget i verdensøkonomien faktisk ville materialisere seg.

På alle disse punktene har det vært en positiv utvikling. I tillegg er rentene fortsatt så lave at aksjemarkedene nærmest presses oppover fordi det viktigste alternativet - rentepapirer - er så ekstremt lite fristende.

Når det gjelder verden videre er det fortsatt disse momentene som vil avgjøre, ikke arrestasjonen av en skjeggete uteligger i et hull i bakken i Irak.

På den positive siden finner vi momenter som en kraftig økonomiske vekst i USA og Asia, tilhørende resultatvekst i børsselskapene, og små, positive tegn i Europa, samt en rente som er lav og ser ut til å forbli lav.

De negative faktorene er de store underskuddene i USA, på handelsbalansen og statsbudsjettet, samt murring i retning av handelskrig mellom stormaktene og - ja - fortsatt terrorfrykt.

Og selv om man konsentrerer seg om situasjonen i Irak og Midtøsten, tror jeg - selv om jeg her slett ikke er noen ekspert - at arrestasjonen av Saddam Hussein betyr relativt lite.

Slik jeg leser situasjonen er det ikke Saddam Husseins Baath-parti, selv om det var ekstremt lite sympatisk, som er den store drivkraften bak terroren og usikkerheten i regionen. Det er fundamentalistiske krefter innen islam - og dette er krefter som egentlig står svært fjernt fra Baath-partiet.

Dagens bilbomber i Bagdad symboliserer vel også at terroren ikke tar slutt med Saddams arrestasjon.

Så: Et blaff opp i dag, og så er det tilbake til å diskutere rentenivå, BNP-vekst og amerikanske underskudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere