RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Sekstimersdagen

Sist oppdatert:
Mens man i Tyskland nå begynner å øke lengden på arbeidstiden uten lønnskompensasjon, mener LO-leder Gerd-Liv Valla det er lurt å innføre sekstimersdag i annerledeslandet Norge
I moderne tid har det vært en trend mot kortere arbeidstid, men nå ser man de første tegnene til at trenden stopper opp, eller til og med snur.

En kortere arbeidstid gjør det enklere å få hverdagen til å fungere, spesielt i familier hvor begge jobber. Et effektivt samfunn med høy velstand og store investeringer i maskiner skal også innebære at befolkningen kan ha mer fritid.

På den andre siden er det vanskelig for en bedrift eller for et land å bevilge seg for kort arbeidstid, i det minste dersom dette ikke følges opp med lavere lønn - og det gjør det gjerne ikke. Dette gjør det vanskelig å hevde seg i konkurransen med andre bedrifter, eller andre land.

De fleste vil være enige i at både en for lang og en for kort normalarbeidsuke vil gi store ulemper. Spørsmålet er bare hvor det beste kompromisset mellom ulike hensyn er å finne.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv har tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe tatt til orde for å gå opp igjen til 40 timers arbeidsuke. Han vil ha økt arbeidstid uten lønnskompensasjon for øke konkurransekraften.

Men samtidig fastholder LO - i alle fall deler av LO - sitt mål om sekstimersdag, altså en arbeidsuke på 30 timer.

LO-leder Gerd-Liv Valla stiller seg bak dette målet.

- Jeg har stor tro på sekstimersdagen. Både fordi folk blir mindre slitne, og fordi den vil få flere i arbeid, sa Valla tidligere i år, ifølge Aftenposten.

Det er interessant å se på situasjonen i Tyskland. Der synes trenden mot kortere arbeidstid nå å være snudd. Enkelte tyske storselskaper har nå fått forhandlet opp arbeidsuken fra 35 til 40 uker, stort sett uten lønnskompensasjon.

Alternativet er i mange tilfeller at arbeidsplassene flyttes til andre land.

Bakgrunnen er at man i Tyskland i mange år har hatt en elendig vekst i økonomien og en arbeidsledighet rundt 10 prosent. Det gamle industrilokomotivet i Europa er rett og slett i ferd med å ruste fast i skinnene.

Det har rett og slett ikke vært noen tegn til at kortere arbeidstid har fått flere i arbeid i Tyskland, slik Valla hevder.

Og det kan ikke tyskerne leve med. Derfor vil man trolig se at tendensen mot lengre arbeidstid i tyske bedrifter vil fortsette - og trolig inspirere også andre land i Europa - for eksempel Frankrike, som også har 35 timer som normalarbeidsuke.

Da blir det rimelig naivt å tro at vi skal innføre en arbeidsuke på 30 timer i Norge.

Vi tipper også at kravet egentlig har begrenset oppslutning også i LO, i alle fall utenom offentlig sektor. Det er tross alt betydelige grupper i LO som har erfaring med, og forståelse for, hva konkurranseevne betyr for egen arbeidsplass og familieøkonomi.

Vi tror også mange, men selvsagt ikke alle, synes at en arbeidsuke på 40 timer er helt greit, i alle fall hvis alternativet over tid er lavere lønn på grunn av dårligere lønnsevne i bedriftene.

Innføring av sekstimersdag i Norge mens arbeidstiden settes opp i resten av Europa blir i realiteten som å kaste kortene og si at det eneste vi skal leve av her i landet fremover er å pumpe olje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere