RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Spillet om hjelpen

Sist oppdatert:
Politikken har nådd milliardspillet om hjelpen til tsunami-ofrene. Oppe i spillet har enkelte realiteter forsvunnet
Kommentar: 1 milliard, 10 milliarder eller 64 milliarder. Milliardene hagler når folk overbyr hverandre i hvor mye penger oljefondet og den norske staten skal gi de flomrammede områdene i Sørøst-Asia. Misforså oss ikke, givergleden som vi og andre har vist er et sunt og bra signal fra det norske folk.

Det man imidlertid glemmer er at det tar tid å realisere milliarder av kroner. Mens kjendiser og politikere krangler om hvor mye penger de skal gi, er det fare for at den akutte krisen går i glemmeboken. I tillegg til dette er det nød også i andre deler av verden.

I Sørøst-Asia trenger FN penger nå. Dette er akutthjelp av basale ting som vann og mat til de mest rammende områdene. FN ønsker dessuten nødhjelp de nærmeste tre til fire månedene.

Videre ønsker FN hjelp til erstatning av fiskebåter og annet produksjonsutstyr, og man vil ha hjelp til oppbygging av skadet infrastruktur.

Leger uten grensen meldte for øvrig onsdag at de hadde fått inn nok penger til sine operasjoner i Sørøst-Asia. Onsdag kom det også frem bekymring over at andre humanitære katastrofeområder, som Sudan, kan bli taperen i kampen om nødhjelpsmilliardene.

Vi synes at man ikke skal undervurdere thailenderne, indonesierne og srilankernes egen evne til å bygge opp de rammede områdene. I dag er det faktisk slik at Thailand selv yter hjelp til de mest rammede landene, Indonesia og Sri Lanka.

Vi synes også at det bør være et tankekors for de mest ivrige giverne at det etter katastrofen i Mellom-Amerika for noen år siden kom det inn en tredjedel av milliardsummene som ble lovet av giverlandene.

Det man bør konsentrere diskusjonen om nå er hvorvidt Norge bør ha et fond eller delta i et internasjonalt fond som skal tre støttende inn ved denne typen katastrofer. Dette er en politisk diskusjon som vil ta lang tid, og som ikke umiddelbart vil hjelpe de flomrammede i Sørøst-Asia.

Vi tror kjendisene faktisk bør ha tiltro nok til at regjeringen og Stortinget får det beste ut av u-hjelpsmilliardene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere