RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

kommentar: Storm i oljeglasset

Sist oppdatert:
kommentar: Politikerne og miljøvernene står i kø for å fordømme utslippene fra riggen Eirik Raude. Vi mener deltagerne i hylekoret bør besinne seg
Onsdag ble det klart at det har lekket ut 1,6 kubikkmeter hydraulikkolje fra Ocean Rig-riggen Eirik Raude. 1,6 kubikkmeter, tenk litt over det. Det er 1 meter ganger 1 meter ganger 1,6 meter. Det er på størrelse med fire vanlige kofferter ved siden av hverandre.

Ikke misforstå oss. Alt utslipp fra boringen på norsk sokkel er uheldig, men den støyen dette uhellet har gitt er mildt sagt en overdrivelse. Hvis dette er standarden på håndteringen av utslipp i sjøen politikerne, byråkratene og miljøvernerne ønsker å sette, får de mye å gjøre fremover.

De kan jo ta for seg de mange mindre utslippene fra den norske fiskeflåten. Fra det hold anslåes det at norske fiskebåter samlet står for den samme størrelsen utslipp hver uke hvert år.

Likevel sier SFT-direktør Håvard Holm at han er svært usikker på om oljeselskapene er i stand til å drive boringen i Barentshavet slik de har lovet. Implisitt i dette ligger det at man ikke kan bore under de forutsetningene politikerne og byråkratene har bestemt.

Norge har satt opp verdens strengeste miljøkrav for prøveboringen i Barentshavet. Eirik Raude er spesialbygd for de tøffe norske forholdene, og tilpasset miljøkravene. Riggen har til og med laget en trakt rundt riggen, som skal hindre at regnvann som treffer riggen, ikke skal havne i sjøen. Så strengt er det.

Det blir også trukket frem at Eirik Raude har hatt tre uhell på kort tid. Alle disse er av mindre alvorlig karakter, slik vi ser det. Uhellene er i alle fall ikke av den dimensjonen som Bellona og SFT ser ut til å mene.

I en større artikkel iMarkedet.no publiserte torsdag, advarer også Aps Olav Akselsen mot opphaussingen av uhellet med Eirik Raude. Han påpeker viktigheten av boringen i Barentshavet for Norge og norsk oljeindustri.

Vi er enige med Akselsen, og tror politikerne, byråkratene og miljøvernerne bør besinne seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere