RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Vanskelig valg i DnB NOR

Sist oppdatert:
Konkurransetilsynet har i dag varslet et mulig nei til fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR. Siste ord er neppe sagt i denne saken, men uansett står man overfor et vanskelig valg: Skal vi ha en norsk storbank eller ikke
Les også: Tommelen ned for DnB Nor (Ny2)

Konkurransetilsynet har i dag meldt at tilsynet vurderer å forby fusjonen mellom de to selskapene, fordi man frykter dette vil begrense konkurransen vesentlig og føre til at selskapene kan utøve markedsmakt.

- Fusjonen vil derfor kunne gi økte priser og mindre effektiv utnyttelse av samfunnets ressurser, heter det i begrunnelsen.

Det er uansett ikke sikkert at siste ord er sagt i denne saken, og man skal merke seg følgende formulering i meldingen fra Konkurransetilsynet:

- I den videre saksbehandlingen vil Konkurransetilsynet kartlegge om det er mulig med andre tiltak for å avbøte konkurransebegrensningene som fusjonen medfører.

Døren står altså fortsatt på gløtt.

Uansett er dette en vanskelig sak. På den ene siden er det ingen tvil om at en fusjon i større eller mindre grad vil skade konkurransen, i alle fall på visse områder.

På den andre siden vil et nei til denne fusjonen bety at man for godt gir opp å ha en norsk storbank av et kaliber som kan konkurrere med de andre store nordiske bankene, som SEB og Danske Bank.

Vingling mellom ønsket om et desentralisert bankvesen og ønsket om en stor, norsk bank har vært selve kjenningsmelodien for norsk finanspolitikk de siste ti årene. Et endelig nei til DnB NOR vil bety at saken er avgjort. Det blir ingen norsk storbank.

Et springende punkt er i hvor stor grad norske banker er – og vil bli – utsatt for konkurranse fra utenlandske aktører. Hvis det er lett for en misfornøyd kunde i et fusjonert DnB/NOR-konsern å gå til en utenlandsk konkurrent for å dekke sine behov innen lån, sparing, forsikring eller andre finansielle tjenester – da er en fusjon lite skadelig for konkurransen.

Bildet her er selvsagt sammensatt, men jeg mener en hovedtrend vil være økt utenlandsk konkurranse på de fleste av bankenes segmenter.

Og Konkurransetilsynet kan godt stille krav for å bedre denne konkurransen. For eksempel kan man nekte en dominerende aktør å binde kunder til seg med totalkundeprogrammer, slik at kundene kan bytte leverandør av enkeltprodukter man er misfornøyd med.

Tilsynet kan også kreve salg av enkeltvirksomheter hvor konkurransen blir hardest rammet, for så å godkjenne fusjon av resten.

Dagens melding innebærer at Konkurransetilsynet spiller tøft. Men siste ord er neppe sagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere