RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Vekstvinneren Norge

Sist oppdatert:
Selv om arbeidsledigheten holder seg høy og prisene ikke stiger: Veksten i Norge passer nå faktisk de fleste land det er naturlig å sammenligne seg med
I dag kom det tall som viste at veksten i den norske økonomien, målt med bruttonasjonalprodukt, økte med 4,1 prosent fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.

Ser man på fastlands-Norge isolert sett var veksten 3,8 prosent, drevet opp av varehandel, bygg og anlegg og deler av tjenesteytende sektor.

Det finnes fortsatt bekymringer i Norge: Arbeidsledigheten ligger seigt rundt 4 prosent og det er fortsatt nokså laber utvikling for industrien. Sosialøkonomene (som er usedvanlig bekymrede personer av natur) er også bekymret over at prisveksten ikke tar seg opp.

Men likevel: Veksten på 4,1 eller 3,8 prosent (med eller uten olje, gass og shipping) plasserer oss langt oppe på listen over vekst i land i den vestlige verden, etter at Norge har hatt en laber vekstutvikling frem til andre kvartal i fjor.

Til sammenligning var veksten i 2003 bare 0,4 prosent for hele Norge og 0,6 prosent for fastlands-Norge.

I verdens største økonomi, USA, har veksten avtatt etter solid fremgang i 2003. I USA er det vanligst å se på kvartalvis endring omregnet til årlig takt. Målt på denne måten vokste den amerikanske økonomien med en årstakt på 2,8 prosent i andre kvartal, ned fra en årstakt på 4,5 prosent i første kvartal.

I dag kom det også tall for euro-området. Her var veksten fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år på 2,0 prosent.

Det eneste eurolandet med en vekst som kan måle seg med Norge er Hellas, hvor OL-effekten trolig har bidratt til en vekst på 3,9 prosent.

I Sverige var veksten i andre kvartal 3,3 prosent fra samme kvartal i fjor, i Danmarks 2,5 prosent.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er altså i den uvanlige posisjonen at han har kunnet blåse liv i den norske økonomien med lav rente, uten samtidig å blåse opp prisveksten, slik det ofte skjer.

Det vil han trolig fortsette med til inflasjonen i Norge for alvor tar seg opp. Og det bør igjen tilsi fortsatt robust vekst, og gradvis lavere arbeidsledighet i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere