RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommentar: Verst i Norge på aksjonærpolitikk

Sist oppdatert:
iMarkedet har det siste året fulgt oljeselskapet DNO tett. Det har vært en historie om god drift, men også om en holdning til minoritetsaksjonærer som får Kjell Inge Røkke til å fremstå som Mor Theresa
Her kan du se hva som skjedde på generalforsamlingen: DNO-aksjonærene kneblet Gerdt Larsen

Her kan du se vår dekning oppsummert: DNO det siste året

Det finner mange eksempler på at gode gründere og kremmere ikke har egenskaper som passer etter at et selskap blir børsnotert, og en stor gruppe eksterne aksjonærer fremmer rettmessige krav om struktur, innsyn og kontroll.

Det er dumt, fordi børsnoterte selskaper kan gå glipp av gode bedriftsledere når slike cowboyer forsvinner ut døren.

Men det er likevel en pris det er verdt å betale. Det hjelper lite for det som aksjonær at sjefen er god til å skape verdier hvis alle verdiene forsvinner i hans egen lomme.

Det finnes et lovverk som regulerer noe av dette, men for at ditt vern skal være i nærheten av godt nok til at du bør satse pengene dine - så bør selskapet ha egne regler for dette - på fagspråket "corporate governance" - og selskapet må følge sine egne regler.

De fleste selskaper har i større eller mindre grad forstått dette.

I oljeselskapet DNO har storaksjonær Berge Gerdt Larsen ikke forstått det, eller så later han som han ikke skjønner det. Det har vist seg tydelig det siste året, ikke minst på selskapets generalforsamling fredag.

DNO fremstår som en ABC i hvordan man ikke skal forholde seg til corporate governance.

Ledelsen har store eierinteresser i selskaper med tette forretningsmessige bånd til DNO, for eksempel boreselskapet Petrolia Drilling. I tillegg er Gerdt Larsen selv innleid fra et privat selskap for 3 millioner kroner i året. DNO støtter også den britiske fotballklubben Hartlepool, hvor Gerdt Larsen er stor aksjonær.

Det ser ut til å ha vært en bevisst politikk å plassere aksjer hos venner. Dette gjelder i rettede emisjoner, og det gjelder i forbindelse med selskapets helt spesielle praksis med stadige kjøp og salg av egne aksjer i markedet.

Rollefordelingen i selskapet er helt merkelig. Storaksjonær Gerdt Larsen er styreleder og konsernsjef. Siden samme person ikke kan være både styreleder og øverste administrative sjef i et ASA-selskap i Norge, har man plassert inn en annen person som formell adm. direktør.

Generelt viser man ingen respekt for aksjonærene. Ett eksempel på dette var styrevalget på generalforsamlingen, som var satt opp helt mot slutten av dagsorden - etter at styret etter planen skulle fått en rekke fullmakter - uten at det på forhånd forelå noe forslag til styresammensetning.

Å drive et børsnotert selskap på denne måten er helt unødvendig, og viser en skremmende holdning til småaksjonærene.

Det er mye bra med driften til DNO, men håndteringen av minoritetsaksjonærene ligger som en klam hånd over aksjekursen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere