RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommer aksjenissen til jul?

Sist oppdatert:
Desember har sålangt levd opp til forventningene som den beste måneden for aksjer i året. Men ikke i Norge. Les iMarkedets gjennomgang for kommende uke
Ifølge historiske tall har desember vært en god måned for amerikanske aksjeindekser. Siden 1950 har S&P 500-indeksen steget 1,6 prosent i snitt i desember mens Dow Jones har opplevd en gjennomsnittlig oppgang på 1,7 prosent i den samme måneden.

Så langt i desember har S&P 500 steget 1,4 mens Dow Jones har steget 1,6 prosent. Hva vil så skje den kommende uken?

Sist uke har Oslo Børs hovedindeks falt 1,47 prosent.

Det er lite nytt i vente fra Norge. Det er to selskaper som har kapitalmarkedsdag, Aker Kværner og PGS. Førstnevnte har sin dag tirdag, mens PGS skal holde sin presentasjon for analytikere og presse onsdag.

Det kan komme hyggelige signaler fra begge selskap, men først og fremst venter vi med spenning på PGS kommenterer om sitt oljedatterselskap, Pertra.

SAS kommer også med sine trafikktall for november, og aksjen har steget 3,41 prosent sist uke.

Oljefokus

Men det er uansett Statoil, Norsk Hydro og Frontline som er de aksjene som vil føre markedet neste uke. Statoil falt hele 6,25 prosent sist uke mens Norsk Hydro har falt 5,28 prosent. Frontline har snublet 10,26 prosent.

Oljeprisen har hele skylden. I samme periode har WTI Spot falt 13,33 prosent og ble før helgen notert til 42,53 dollar fatet.

Etter bedre lagertall enn ventet, som ble presentert onsdag, som spesielt viste overraskende gode tall for lagrene av destillater, har oljeprisen rast.

Det er ventet at OPEC vil klemme noe igjen på produksjonen - og sende signaler etter sitt møte i Kairo den 10. desember, altså neste fredag, til sine medlemer om at de vil holde seg til kvotene og ikke pumpe mer. Men uansett - det kan bli langt opp til 50 dollar fatet på en stund.

Frontline faller på frykt om at det kommer produksjonskutt, dermed faller også ratene i et meget hett marked.

Norsk Hydro kan få et oppsving som følge av søndagens nyhet om satsning i Qatar.

Les mer:
Hydro investerer i Midt-Østen - Stenger i Norge

Ser man på riggaksjer, som Smedvig og Fred. Olsen Energy, så er bildet blandet. Fred. Olsen har falt 1,31 prosent forrige uke, mens Smedvig har steget 1,69 prosent.

Det markedet kanskje bør være oppmerksom på er det lille riggselskapet Petrolia Drilling. Aksjen falt 1,54 prosent forrige uke - men der kan det komme nyheter koblet til selskapets voldgiftssak i London samt muligheter for ny beskjeftigelse på SS Petrolia-riggen som ligger i opplag utenfor Skotland. Positiv melding fra London kan utløse rally for den lille rigg-aktøren.

Teknologi

Fast steg fattige 0,77 prosent forrige uke, etter at selskapet opprettholdt sin guiding i en "midt-quarter update." På tirsdag skal Fast-sjef John Lervik holde et foredrag i Oslo om "Norsk IT-teknologi ut i verden, utfordringer og muligheter" men det er ventet lite nyheter fra denne seansen.

Tandberg, en av de virkelige dragerne av IT-selskapene på Oslo Børs, steg 2,88 prosent forrige uke. Grunnen er blant annet at selskapet driver med massive tilbakekjøp av egne aksjer. Telenor endte uken uendret.

En av vinnerne i IT-markedet er utvilsomt Ementor, som kunne notere seg en oppgang på 12,13 prosent forrige uke. Emisjonen i selskapet ble unnagjort, og tegningsresultatet skal bli kjent denne uken.

At styreformann Åge Korsvold tåkelegger det faktum at det har vært massiv intern gnissning i selskapet forut for at Arne A. Jensen gikk av, samt svært klønete håndtering av selskapets ledelsesspørsmål har altså ikke lagt en demper på aksjen.

Men man må også ta med at aksjen den siste måneden har rast 7,59 prosent - og så langt i år har falt 52,3 prosent.

Makro

Fredag kom det skuffende arbeidsmarkedstall fra USA, som fikk dollaren til å kollapse.

Les om dollarfallet og forveningene:
Ny bunnuke for dollar

Denne uken vil dette være i fokus hos den våkne investor:

Tirsdag kommer de foreløpige tallene for produktiviteten i USA, mens fredag kommer produsentpris-indeksen samt Michigan Consumer Confidence. Alle disse tallene vil følges nøye - særlig på grunn av rentemøte 14. desember i den amerikanske sentralbanken. De fleste venter at de kommer til å heve renten med en kvarting til 2,25 prosent.

Uansett. Troen på at aksjemarkedet skal stige i USA neste uke blekner noe. Det kan føre til en nedgang i USA som også vil trekke ned kjøpelysten for norske aksjer.

Det skal også nevnes at sentralbanksjef Sven Gjedrem skal holde et foredrag på tirsdag. Om det vil sende signaler om hva sentralbanken vil gjøre som ikke ligger i markedet så kan det få konsekvenser -men det er få som vil miste nattesøvnen i påvente av Gjedrems tale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere